17
vychází 15. 4. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 22. 4. 2002 ČT 1 - 21.00 hodin

Cestomanie

Ekvádor - Země bez stínů

Tahle země jihoamerického kontinentu je proslulá zejména vývozem tropického ovoce, kterému se zde, na rovníku, vždycky mimořádně dařilo. A protože rovník se španělsky řekne ecuador, nemusela země svůj název složitě hledat. Ekvádor má jedenáct milionů obyvatel, které tvoří směs potomků španělských dobyvatelů a domorodých indiánů. I když někdejší rozepře mezi odlišnými kulturami dávno utichly, klid obyvatel narušují stále činné vulkány. Indiáni z Otavala se však nenechají vyvést z míry a svoje fiesty si oslaví např. tenisem s dvoukilovým míčkem. Zato v džunglích Amazonie pořád ještě žijí domorodci, kteří toho o civilizaci mnoho nevědí.


Úterý 23. 4. 2002 ČT 1 - 22.00 hodin

Osudové okamžiky

Dolná Lehota 1956

Osmého března roku 1956 v deset hodin dopoledne, v době velmi nepříznivého počasí, došlo v katastru obce Dolná Lehota (okres Brezno) k sesuvu sněhové laviny, která zasypala dolinu "Dve vody". Lavina smetla dělnický domek, ve kterém bylo sedmnáct lesních dělníků a dvě kuchařky. Z devatenácti osob šestnáct pod lavinou zahynulo. Trojice mladých mužů z obce Pohorelá měla obrovské štěstí. Jednomu z nich, Michalu Galikovi, se, přes těžká zranění, podařilo dojít několik kilometrů pro pomoc a přispěchavším zachráncům se dva jeho kamarády podařilo vyprostit živé.


Středa 24. 4. 2002 NOVA - 20.00 hodin

Patriot

Bezpečnost USA ohrožují nejen teroristé z východu, ale také domácí militantně extremistické organizace. Jednu z nich agenti FBI obklíčí na farmě v Montaně. Její fanatický šéf je připraven napadnout Spojené státy smrtelně nebezpečnou biologickou zbraní, a když je zřejmé, že se jim nepodaří uniknout, odhodlá se fanatik k akci. Jeho plán však nevyjde přesně tak, jak si představoval, protože biologická látka zmutovala a protijed, kterým se útočníci chtějí chránit, otravu neléčí, pouze zpomaluje její průběh. Zanedlouho se začnou projevovat první příznaky hromadné nákazy mezi obyvateli malého městečka a zkáza se zdá neodvratná.

Režie Dean Semler. Hrají Steven Seagal, Gailard Sartain, L. Q. Jones, Camilla Belle a další.


Čtvrtek 25. 4. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Anna Kareninová

Hrdinka, která dokáže všechno obětovat pro svou lásku - to je neustále přitažlivé téma a také důvod, proč se k románu Anna Kareninová filmaři stále vracejí. K převedení knihy Lva Nikolajeviče Tolstého na filmové plátno se v minulosti nechali zlákat například režiséři Clarence Brown (1935), Julien Duvivier (1948), Alexander Zarchi (1966). Za posledním pokusem o natočení tohoto díla stojí Angličan Bernard Rose. Příběh začíná v roce 1880. Mladý statkář Levin se v Moskvě uchází o ruku princezny Kitty Ščěrbacké, kterou chce odvést na své panství. Její srdce však získává carský důstojník, hrabě Vronskij. Zklamaný Levin se sice vrací domů, ale zamilovaná Kitty se ze svého vztahu dlouho neraduje. Lehkovážný Vronskij se zbláznil do provdané Anny Kareninové, které není zcela lhostejný.


Pátek 26. 4. 2002 HALLMARK - 20.00 hodin

Cesta domů

Dobře situovaný, úspěšný newyorský psychiatr Jerry Lipman se dozvídá, že má leukemii a jediné, co ji dokáže zastavit, je transplantace kostní dřeně. K té ale potřebuje vhodného dárce. Až nyní mu proto matka Esther prozradí, že byl adoptován a jeho biologickou matkou byla neplnoletá dívka z anglické katolické rodiny. A tak Jerry odjíždí do Liverpoolu a v polochudinské čtvrti zaskočí svou návštěvou nejen vlastní matku Sheilu Fitzpatrikovou se snachou Maureen a dětmi, ale i vlastní košatě rozvětvenou rodinou včetně dvou zcela charakterově odlišných bratrů, jejichž život se od jeho podstatně liší. Nenápadně se je snaží dostat na krevní testy. Ty ale, jak se záhy ukáže, jsou negativní...

V hlavních rolích Paul Reiser, Julie Waltersová, Olympia Dukakisová, Amy Robbinsová.


Sobota 27. 4. 2002 NOVA - 21.30 hodin

Pátý element

Jednou za pět tisíc let dostává šanci získat nadvládu Absolutní zlo, kterého se obávají všechny civilizace vesmíru. Ta šance má přijít podle pozemského kalendáře v roce 2214. A skutečně. V podobě ohnivé koule o rozloze 1200 mil v průměru se objeví v hlubinách vesmíru a zamíří rovnou k Zemi. Nelze ji zničit klasickými metodami, protože každý útok pohltí a vstřebá. Naštěstí je tu prastará civilizace Mondoshawanů, kteří mají k dispozici Pátý element, jedinou zbraň schopnou čelit Absolutnímu zlu. Jejich raketa je však při přistání na Zemi zničena vesmírnými zabijáky Mangalory. Ti pracují pro pozemského magnáta Zorga, který je pro svou zvrácenou povahu vybrán jako zástupce Absolutního zla na Zemi.

Režie Luc Besson. Hrají Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman, Ian Holm, Chris Tucker, Luke Perry a další.


Neděle 28. 4. 2002 ČT 2 - 17.10 hodin

Tygr sedmi moří

Korzárský poručík Robert Surcouf přijíždí do přístavu St. Malo za svou dívkou Marií, dcerou loďaře Blaise. Otec by ji však raději provdal za vysokého důstojníka Chamblaise, který mu jménem ministerstva získává velké státní zakázky. V Chamblaisovi má Surcouf nepřítele na život a na smrt. Když Blaise odmítne jeho žádost o ruku Marie, přijme Surcouf nebezpečnou nabídku od guvernéra: má se pokusit prorazit anglickou blokádu ostrova Mauritius. Doufá, že tak získá slávu, peníze a ruku své lásky.