17
vychází 15. 4. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Když je Lipa v nejlepších letech

Slovenský a stále tak trochu i český zpěvák Peter Lipa byl vždy považován především za jazzmana. Jenže už v osmdesátých letech, kdy se pravidelně umísťoval ve výročních anketách časopisu Mezinárodní jazzové federace Jazz Forum, byl jeho stylový záběr mnohem širší. V Blues Bandu Luboše Andršta zpíval i pro fanoušky rocku a blues, v T + R Bandu zase suverénně interpretoval dixielandový a swingový repertoár. Později začal svou tvorbu ovlivňovat i autorsky a producentsky, a vykročil tak směrem k již zcela nadstylovému písničkářství. Taková je jeho muzikantská současnost.

Nové Lipovo album, pojmenované podle vstupní písničky ...v najlepších rokoch, je stylově asi nejpestřejší zpěvákovou nahrávkou. Skalní jazzové publikum možná písničkový koktejl namíchaný z nejrůznějších ingrediencí nepotěší, byť právě tito posluchači by měli z vlastní zkušenosti vědět, že Lipa je na deskách často úplně jiným zpěvákem než na koncertech (stačí si poslechnout bonus nového alba, skladby Prosperita a Maturantky, natočené živě v Jazz clubu Železná v Praze). Rozdíl mezi spontánní a uvolněnou koncertní atmosférou a přece jen usazenější albovou podobou stejné kapely a stejných písní je ale asi to jediné, co lze nové desce Petra Lipy vytknout. A to ještě musíme být hodně přísní, protože i ve studiu předvedl zpěvák a jeho zvučnými jmény hýřící kapela (Marcel Buntaj, Martin Gašpar nebo Juraj Tatár) excelentní výkony.

Nové Lipovo album navazuje na výtečnou desku Čierny Peter z roku 1999. Vedle stylové košatosti obě nahrávky spojuje i zřetelná zpěvákova snaha vybírat si ke zhudebnění kvalitní texty. Je sympatické, že Lipa v tomto ohledu nevolí jen zavedené "firmy" - vedle slov Milana Lasici či Jána Štrassera se na desce slušně vyjímají i odlehčené texty Ruda Rusiňáka, který se Lipovi sám přihlásil už před natáčením Čierného Petra. To nejlepší ale pro Lipu přesto napsal Lasica, jeho jaksi samozřejmě elegantní texty jako by autory hudby (v drtivé většině však samotného Lipu) také nejvíce inspirovaly - všechny čtyři písně s Lasicovými texty jasně převyšují průměr alba.

Lipa se na své novince zařadil do hlavního proudu populární hudby. Svými schopnostmi i zkušenostmi jí může jen prospět.

MILAN ŠEFL

(Peter Lipa: ...v najlepších rokoch. CD, 71 minut. Vyd. Millenium Records, 2001)

Pořad Písničky z druhého břehu představí v sobotu 27. dubna nové album Petera Lipy