15
vychází 2. 4. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Kokain

O jedné krásné, leč končící éře marjánkových jointů, jež střídá mámení trochu tvrdšího kalibru, vypráví snímek Kokain. Na kazetách jej distribuuje Magic Box.

Příběh filmu, jehož režie se ujal Ted Demme, synovec slavného režiséra Jonathana Demmeho, vznikl podle skutečné události, respektive skutečné reálné postavy. George Jung patřil ve své době k výstředním figurám byznysu. Z chlapce z obyčejné rodiny se vyhoupl díky své ambicioznosti v obecně známého, snad i obávaného bosse s potřebnými kontakty a osobním šarmem. To vše díky jemnému bílému prášku jménem kokain, v němž se zhlédla mladá americká generace, jež se na počátku 70. let léčila z nostalgie odcházející éry květinových dětí. Kokain byl přesně ten impuls, který zabral. Jung si uměl vybrat správný moment. Také proto se o něj začali zajímat další drogoví mafiáni a s jedním z nich - Pablem Escobarem - si Jung potřásl rukou na znamení uzavřené lukrativní dohody. Dovážel z Kolumbie vysoce kvalitní kokain a stal se proslulým drogovým králem. Jeho hvězda stoupala. Od jistého okamžiku začala ovšem padat.

Ted Demme (který mimochodem nedávno zemřel) postavil svůj film na excelentních hereckých výkonech. Leccos z knihy Bruce Potera, podle níž scénář vznikl, vypustil. Nesnažil se také nijak o přílišnou akčnost podobných mafiánských snímků. Kokain stojí na přesvědčivé kreaci Johnnyho Deppa v hlavní mužské roli, stejně jako výtečných studiích jeho kolegů Raye Liotty v postavě Georgova otce, Penelopy Cruzové i Franky Potenteové (již známe mj. z německého filmu Lola běží o život), které hrají Georgovy životní lásky. Jeho největší přínos je tedy - i přes různé autorské licence - v životopisné rovině.

(ska)