15
vychází 2. 4. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Zvířata ve škole

Pražské skupině Sto zvířat se v průběhu dvanácti let existence podařilo mnohé. Odehrála stovky koncertů doma i v zahraničí (USA či Francii nevyjímajíc), ztvárnila sama sebe v televizním dokumentu (Divná čtvrť režiséra Ivana Tatíčka) a jako jedna z mála domácích kapel vydala desku v Americe, byť její mluvčí, bubeník Jan Kalina, nikdy nahrávky nepřeceňoval: "Vznikají proto, abychom zaznamenali momentální stav vývoje skupiny. Ale naší prioritou jsou živá vystoupení," řekl již před šesti lety v jednom z novinových rozhovorů. V jakém stavu se tedy skupina Sto zvířat nalézá v současnosti?

Letmý pohled do bukletu jejího v pořadí čtvrtého alba, v názvu citujícího úryvek z humorného "protestsongu" Škola, by mohl svádět k dojmu, že kapela zůstává v pozicích perně vydobytých v letech minulých. Vždyť autorské zázemí "Zvířat" se s léty nemění - energickou hudbu houpavých rytmů nadále píší převážně Jan Kalina a kytarista Petr Ostrouchov, neobyčejně vynalézavé tragickomické texty zůstávají v rukou saxofonisty Tomáše Belka. A přece se na novém albu dočkáme některých překvapení.

Nové album skupiny Sto zvířat představí v sobotu 13. dubna po 21. hodině na ČRo 2 - Praha pořad Písničky z druhého břehuKapela už dávno není šestičlenná, spíše budí dojem stále se rozrůstajícího spolku na podobnou vlnu naladěných jedinců. Ze zakládajících členů formace už jsou dnes "zvířaty" pouze Kalina, Belko a zpěvačka Jana Jelínková, ale příliv nových členů možná právě proto neustává. Z novějších "přírůstků" zmiňme hráče na perkuse Tomáše Krčka či trumpetistu Luboše Krtičku, kapele občas nevěrného s Lucií (jeho sólo zdobí hit Ona ví). Když se takový bigband ocitne ve studiu, kde ho navíc doplní ještě řada dalších přizvaných muzikantů (Filip Spálený, Miloš Vacík, Vojta Lavička), nemůže se to neprojevit - aranže jsou propracovanější a zvuk nahrávek plnější, než na předchozích studiových počinech Druhá brada nebo Bambule.

Hned v pěti případech se skupina na novém albu poněkud překvapivě uchýlila k zahraničnímu repertoáru, to je také novinka. Zvlášť dobře v tomto ohledu dopadl Stingův hit Every Breath You Take, zde ve zrychlené, suverénní Alexandrou Langošovou nazpívané verzi. Již zmíněná písnička Škola zase pochází z pera Jean-Michela Poissona a skupina ji nahrála dvakrát - s českým i francouzským textem.

Při veškeré úctě ke coververzím je však patrné, že Sto zvířat se stále cítí nejlépe v písních, v nichž je místo pro jejich specifický humor, vlastní také svérazné odnoži kapely, divadelnímu seskupení Šrapnel. V takových písničkových legráckách Zvířata baví sebe, posluchače a snad i jindy tak vážného Dana Hůlku, který si v nové skladbě Skandál dokonce exkluzivně zakoktal.

MILAN ŠEFL

(Sto zvířat: Ty vole, na základní škole. CD, 53 minut. Vyd. Sony Music/Bonton, 2002)