14
vychází 25. 3. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 1. 4. 2002 ČT 2 - 20.00 hodin

Rozverné paničky z Windsoru

Jedna z nejznámějších Shakespearových komedií o tom, kterak vtipné a počestné měšťanské manželky potrestaly záletného rytíře Falstaffa, který usiloval nejen o jejich čest, ale také - ba to možná ještě více - o jejich měšce. Tradice říká, že ji Shakespeare napsal na výslovnou objednávku královny Alžběty. Neboť ta si prý tak oblíbila postavu Falstaffa z jeho historických her Jindřich IV. a Jindřich V., že si přála vidět korpulentního rytíře zamilovaného. Ať tak, či tak, skutečností zůstává, že v "Paničkách" Shakespeare vyšel z úspěchu obou "Jindřichů" a dokonale jej zúročil, neboť se staly jednou z jeho vůbec nejhranějších komedií...


Úterý 2. 4. 2002 PRIMA - 19.55 hodin

Chalupáři (1/11)

14_22.jpg (11560 bytes)Oblíbený seriál Chalupáři o svérázných obyvatelích jedné české vísky, kam se nastěhuje kontrolor v důchodu Evžen Huml. Ten dosud, po návratu z léčení nervů, žije ve stísněných poměrech se svou dcerou, zetěm a vnukem v pražském činžáku. Pan Huml je člověk svérázný a soužití s ním vyvolává mnohé problémy. Jeho zeť, taxikář Alois, dostane nápad - nenápadně se pokusí sehnat svému tchánovi výhodnou koupi chalupy a přitom doufá, že se tam děda odstěhuje natrvalo. Má to však jeden háček - zmíněná chalupa je sice levná, ale žije v ní montér Bohouš. Ten se po dostavění místního domova důchodců má z chalupy odstěhovat. Nabídka je skutečně lákavá.

Režie František Filip. Hrají Jiří Sovák, Josef Kemr, Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Schmitzer, Jiřina Bohdalová, Josef Větrovec, Vladimír Menšík, Gabriela Vránová, Josef Hlinomaz, Hana Maciuchová a další.


Středa 3. 4. 2002 NOVA - 20.00 hodin

Do útoku

Snímek vypráví příběh řidiče kamionu Lincolna Hawka a jeho syna Michaela. Deset let se neviděli a neměli o sobě žádné zprávy, jenže teď Michaelova matka umírá a přeje si, aby se Hawk vrátil. Chlapec je však jiného názoru. Považuje otce za neschopného flákače, navíc je dotčen tím, že o sobě nedal tak dlouho vědět. Nicméně se spolu vydají na cestu a čas společně strávený v kabině tiráku pomalu obrušuje hrany. Oba se postupně sbližují, a když Michael přemůže v přetlačování silnějšího soupeře, rozplyne se poslední mrak na nebi jejich vztahu. Z toho, že by syn mohl jít v otcových šlépějích, však má obavy děda. Podaří se mu chlapce od otce odlákat, ale ne na dlouho. Michael totiž zjistí, že dědeček celá ta léta zadržoval a schovával tátovy láskyplné dopisy. Uteče z domu a vydá se do Las Vegas, kam jeho otec odjel, aby se zúčastnil mistrovství světa v přetlačování.

Režie Menahem Golan. Hrají Sylvester Stallone, David Mendenhall, Robert Loggia, Susan Blakelyová, Michael Fox, Sam Scober a další.


Čtvrtek 4. 4. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Závěrečný sestup

Stačila chvíle nepozornosti a malé dopravní letadlo se srazí přímo nad letištěm s obřím cestovním letounem. Osamělý pilot srážku nepřežije, posádka druhého stroje má poněkud větší štěstí. Kapitán Glen Singer však zjistí, že jeho letadlo má vážně narušené manévrovací schopnosti a každou minutou nabírá větší výšku. Všem hrozí nedostatek kyslíku a rychlé podchlazení. Glen přesto společně s vedením letiště a leteckými inženýry hledá způsob, jak desítky cestujících dopravit do bezpečí...

Režisér Mike Robe. Hrají Robert Urich, Annette O'Tooleová, John de Lancie, Jim Byrnes a další.


 Pátek 5. 4. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Odyssea (1/2)

Televizní minisérie režiséra Andreie Konchalovského vychází z dávného Homérova eposu o muži, který musel překonat mnoho životních překážek na své strastiplné cestě, aby se po dvacetiletém odloučení vrátil ke své milované Penelopé. Výpravná podívaná s rozpočtem 40 milionů dolarů byla natáčena v Turecku, Maltě a Anglii s hereckými hvězdami - Armandem Assantem, Gretou Scacchiovou, Irene Papasovou, Geraldinou Chaplinovou, Isabellou Rosselliniovou či Ericem Robertsem. V první části sledujeme odchod Odyssea od Penelopé a novorozeného syna Telemacha do Tróji. Je to jeho povinnost krále a bojovníka. Ještě při odchodu mu Penelopé slibuje, že pokud na bradě jejich syna vyraší již vousy a ona stále nebude mít žádné zprávy o svém muži, teprve tehdy se znovu vdá a předá království synovi. Netuší, jak je tento slib blízký pravdě. Odysseus je však vyvolencem bohyně Athény, která nad ním drží ochrannou ruku. Právě o tomto muži si budou generace vyprávět po staletí a stane se tak nesmrtelným. Sedm let uplyne v marném boji, když Odysseův plán s bájným dřevěným koněm konečně završí bitvu a dovolí řeckým hrdinům vrátit se domů. Poslání hrdiny však ještě není u konce.


Sobota 6. 4. 2002 ČT 1 - 20.50 hodin

První rytíř

Legenda o králi Artušovi se stala vděčným námětem pro nejrůznější filmová zpracování. K nejnovějším patří snímek režiséra Jerryho Zuckera z roku 1995, který nedodržuje přísně tradiční interpretaci, ale je především velkolepě pojatou romantickou podívanou. Vyprávění z první poloviny šestého století se soustřeďuje na vztahy mladé a krásné Guinevery k potulnému šermíři Lancelotovi a starému rozvážnému králi Artušovi, který se stává jejím manželem. V tomto trojúhelníku dlouho vítězí čest nad láskou. Král Artuš touží budovat svoji zemi v klidu a spravedlnosti, je moudrý a zkušený vládce na válečném bojišti i u domácího krbu. Lancelot je osamělým hrdinou, který nepatří nikomu a nikam.

Hrají Sean Connery, Julia Ormondová, Richard Gere a další.


Neděle 7. 4. 2002 NOVA - 22.00 hodin

Záblesk

Špinážní drama odehrávající se v době druhé světové války, vypráví dramatický příběh ženy, která riskovala život pro milovaného muže a lásku k vlasti. Jmenuje se Linda Voss, její vášní byly filmy a za války žila v newyorské čtvrti Queens. Uchází se o práci u obchodní firmy a díky své výborné znalosti němčiny získá místo osobní sekretářky Eda Lelanda. Brzy z různých narážek a drobností pochopí, že Ed je ve skutečnosti špion a zanedlouho se z nich stanou milenci. Jejich milostný vztah ukončí útok na Pearl Harbor. Amerika vstoupila do války a Ed, ve skutečnosti plukovník vojenské tajné služby, odlétá do Washingtonu. Rozloučí se s Lindou a nechce, aby na něj čekala...

Režie David Seltzer. Hrají Melanie Griffith, Michael Douglas, Liam Neeson, Joely Richardson a další.