12
vychází 11. 3. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Mansfieldské sídlo

Romány spisovatelky Jane Austenové se staly již několikrát předlohou filmových zpracování. Jedním z posledních je Mansfieldské sídlo (Velká Británie, 1999), které nyní vychází na kazetě společnosti SPI.

Austenová je autorkou mj. knih Pýcha a předsudek, Emma či Anna Elliotová (The Persuasion) - vesměs ji zajímají ženské postavy a jejich úděl v mantinelech přísných norem šlechtických usedlostí. Čeští diváci si nejspíš vzpomenou hlavně na Rozum a cit, který natočil před pár lety podle scénáře herečky Emmy Thompsonové režisér Ang Lee. Film dostal po právu Oscara za scénář. Ještě před tím, než si získala mezinárodní slávu filmem Titanic, se v něm objevila britská herečka Kate Winsletová.

Mansfieldské sídlo (které vyšlo v češtině pod jménem Mansfieldské panství) není tolik zalidněno postavami jako jiné spisovatelčiny romány. Hlavní hrdinkou je neprůbojná Fanny, jež je jako dítě chudé rodiny poslána k bohatým příbuzným. Na Mansfieldu vyrůstá v podmínkách poněkud stresujících - příbuzní na ni totiž pohlíží spíše jako na služku než jako na člena rozvětvené rodiny. A tak si Fanny hledá útočiště ve vlastní literární tvorbě a bohatém vnitřním světě plném fantazie. Skrze její pohled poznáváme další postavy (a jejich charakter) pohybující se na panství a vstupující svým způsobem i do Fannyina života.

Do hlavní ženské role obsadila režisérka Patricia Rozemaová herečku Frances O´Connorovou, na níž popravdě řečeno stojí velká část úspěchu filmu. Není bez zajímavosti, že si vedle ní kromě dalších herců zahrál např. i anglický dramatik Harold Pinter. Adaptace knihy Austenové se režisérce vcelku zdařila (hlavně v kresbě povah a vztahů lidiček obývajících panství té doby), snad jen více humoru, obsaženého ve všech autorčiných dílech, by filmu neuškodilo.

(ska)