10
vychází 25. 2. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 4. 3. 2002 ČT 2 - 21.30 hodin

Monstrum doktora Frankensteina

Když Mary Shelleyová (1797-1851), toužící se i ve spisování hrůzostrašných historek vyrovnat mužům, začala spřádat osudy šíleného vědce a jeho umělé bytosti, netušila, že její román Frankenstein se záhy zařadí mezi klasická díla svého žánru. A již vůbec nemohla předvídat, jaké obliby dosáhne její horor mezi filmaři. Obrovský věhlas si získal zejména po nástupu zvukové éry - první Frankenstein vznikl v roce 1931 a po něm v rychlém sledu následovalo několik volných pokračování, z nichž ČT jedno též uvede.

K nejslavnějším výjevům patří setkání Frankensteinova monstra s malou holčičkouAč film se nazývá Frankenstein a svádí tak k domněnce, že se tudíž jedná o jméno hlavního hrdiny, není tomu tak - vztahuje se k vynálezci, nikoli k umělé bytosti, která zůstává nepojmenována. Režisér James Whale, jenž se ujal realizace, zploštil výchozí spisovatelčinu ideu o marném hledání citu, který není nešťastnému monstru dopřán. V jeho pojetí se Frankensteinova umělá bytost stává rovnou destruktivní, protože jí byl omylem transplantován mozek popraveného zločince. Proto s ní diváci neměli soucítit, neboť od počátku šířila zlo. Ale úspěch byl přesto takový, že žádný konec nebyl definitivní, takže postupně získává nejen nevěstu, ale dokonce i syna.

Zkázonosné monstrum si zahrál Boris Karloff, jehož maska určila podobu i v dalších filmech - hlava je zloštělá, opatřená kovovými svorníky, s očními víčky napolo spuštěnými. Propadlé líce zajistilo vyndání hercových zubních protéz. Záměrně krátký, ocelovou výztuží protkaný kostým zvyšoval dojem fyzické velikosti, navíc umocněné těžkopádnou chůzí v botách s mohutnou kovovou podrážkou. Karloff, nucený každý den podstupovat dloutrvající líčení (a pak zase odlíčení), se navíc pohyboval v ošacení a obutí vážícím několik desítek kilogramů...

Whaleův film může z dnešního pohledu počítačových triků působit naivně a zastarale, mnohé atributy (např. zrození monstra za hromů a blesků, které osvětlují ponurou laboratoř) jsou možná až směšné, ale navození stísňující atmosféry stále vychází. Určující je zejména podíl obrazového ztvárnění, koncepčně podřízeného vlivům expresionismu. Dokonce prospěla i vynucená zkrácení - třeba výjev, kdy se monstrum setkává s malým děvčátkem, které do vody vhazuje květiny...

Česká televize uvádí Frankensteina v rekonstruované podobě, která se chce co nejvíce přiblížit původně zamýšlenému tvaru - včetně úvodního upozornění, že tenhle film je určen jen pro ty, kdož mají opravdu silné nervy.

(jš)


Úterý 5. 3. 2002 NOVA - 10.45 hodin

Rodinná věc

Earl Pilcher Jr., stárnoucí jižanský chlapík, je majitelem malé benzinové pumpy v Arkansasu, kde žije s manželkou, dětmi a rodiči. Když jeho matka zemře, zanechá mu dopis, který obrátí Earlův život naruby, protože mu vyjeví poněkud nečekané skutečnosti. Například to, že ho sice vychovala, ale ve skutečnosti nebyla jeho matkou. Tou byla černoška, jejich služebná Willie Mae, kterou jeho otec Earl znásilnil. Žena zemřela při porodu. Navíc se dozví, že má v Chicagu nevlastního bratra, černocha Raye, a že matčiným posledním přáním je, aby ho navštívil a spřátelil se s ním.

Režier Richard Pearce. Hrají Robert Duvall, James Earl Jones, Michael Beach, Irma P. Hall, Grace Zabriskie, Regina Taylor, Mary Jackson a další.


Středa 6. 3. 2002 ČT 1 - 21.55 hodin

Na stopě

Alfréd Svačina znal ing. Karla Jezberu (byl už v důchodu) více než dvacet let. Jednoho dne mu opakovaně telefonoval na mobil, ale nedovolal se, proto se ho rozhodl navštívit. Přišel se svou přítelkyní, marně zvonili u bytu a klepali na dveře. Mezitím se vrátila domů sousedka, a tak Alfréd Svačina přelezl z balkonu jejího bytu na balkon bytu svého kamaráda. Balkonové dveře našel otevřené, vstoupil dovnitř a našel Karla Jezberu ležet v obývacím pokoji na lůžku v krvi a beze známek života. Karel Jezbera byl usmrcen bodnou zbraní. Druhým případem, kterému se bude věnovat dnešní pořad, bude loupežné přepadení prodejny v Praze 2.


Čtvrtek 7. 3. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Jak se švejkovalo za Čepičky...

Když byla před jedenáci lety uváděna do kin komedie Tankový prapor, halasná reklama oznamovala, že se jedná po dlouhé době o první ryze soukromý český film. Řetězec veselých příhod, které hrdinové prožívají na vojně v době tuhého stalinismu, vycházel ze stejnojmenné předlohy Josefa Škvoreckého. Mrazivé dobové poměry se však změnily v pouhou nezávaznou kulisu, aby o to více vyniklo zábavné švejkování. Režisér Vít Olmer přesně odhadl očekávání publika - film viděly dva miliony diváků.

Základní devízou vyprávění se staly jednak milostné zálety, jednak notně karikované lampasácké postavy, které hlavní hrdina Danny Smiřický (v mladistvě ojíněném podání Lukáše Vaculíka) se zkoumavou smířlivostí pozoruje. Odhalováním nepřátel posedlého majora Borovičku ztvárnil Roman Skamene, kapitána Matku si zahrál Vítězslav Jandák, jako další důstojníky poznáme Miroslava Donutila, Jiřího Kodeše, Vlastimila Zavřela a další. V přílišném šaškování, místy až křečovitém (včetně neustálého křiku), se tak zcela ztratila případná lidská dilemata, která mohla probublat na povrch.

Bylo vojákování "za Čepičky" opravdu jen sledem nezávazných legrácek?Ohlasy se netajily despektem. Josef Chuchma píše do Mladého světa: "Tankový prapor není škleb a odhalení blbosti, je to švanda s atraktivitou vyhoněnou stůj co stůj. Chce se maso? Má tam být! - Dejme tam ňader, údů a klínů, kolik jen možno, bez ohledu na reálie počátku 50. let..." Ondřej Zach se v Tvorbě domnívá, že autoři "místo Škvoreckého živého světa lidí a jejich příběhů vytvořili švandrlíkovské voskové muzeum figurek a anekdot". Mirka Spáčilová v Lidových novinách napsala, že "výsledkem zůstala čistě účelová oddechová hříčka". Když Andrej Halada s několikaletým odstupem hodnotil naši filmovou tvorbu uplynulého desetiletí, vyslovil postřeh, že Olmerův snímek "si z 50. let utahoval způsobem místy stejně jednoduchým a obhroublým, jak to činily některé filmové agitky právě z 50. let na účet úředníků či intelektuálů. Tankový prapor tak byl neklamným důkazem, že doba bude vyžadovat i podporovat neomalenější výrazové prostředky, než na jaké byl český divák zatím zvyklý."

(jš)


Pátek 8. 3. 2002 NOVA - 22.25 hodin

Černý déšť

Newyorský detektiv Nick Conklin, zkušený, ale značně cynický profesionál, odmítá svědčit proti zkorumpovaným kolegům, protože sám není v tomto ohledu bez viny. Se svým mladším kolegou Charliem Vincentem zatknou mladého Japonce, který přímo před jejich očima zavraždil starého muže. Sami ho také na příkaz nadřízených deportují do Japonska, kde ho mají předat japonské policii. Situace se však zkomplikuje...

Režie Ridley Scott. Hrají Michael Douglas, Andy Garcia, Ken Takakura, Kate Capshawová, Yusaku Matsuda a další.


Sobota 9. 3. 2002 ČT 1 - 20.50 hodin

Síť

Špičková počítačová odbornice a specialistka na antivirové programy Angela Bennettová žije v Los Angeles téměř bez jediného lidského kontaktu. Celý její svět tvoří počítače a nemocná matka, která žije v ústavu a dceru nepoznává. Před odletem na dovolenou dostane Angela elektronickou poštou od svého kolegy disketu z nezvyklými daty. Netuší, že se tím stane součástí nebezpečné hry a její život se promění ve zlý sen. Prvním varováním je havárie letadla, ve kterém letí její přítel. Další "náhody" na mexických plážích v podobě sympatického Angličana Jacka Devlina či ukradené kabelky na sebe nenechají dlouho čekat. Počítačová síť, jež hrdince zprvu zajišťuje pocit bezpečí a pohodlí, se mění v past, která ji může úplně zlikvidovat. V roli Angely uvidíme Sandru Bullockovou.


Neděle 10. 3. 2002 ČT 1 - 21.15 hodin

GEN - Jan Klusák očima Jana Němce

Jan Klusák (narozen 1934) skládá především vážnou hudbu, rád experimentuje, jeho dílo obsahuje početné písně, sbory, skladby klavírní i orchestrální. Ale je též autorem snadno zapomatovatelné ústřední melodie k seriálu Nemocnice na kraji města. Navíc jsme si jej mohli všimnout i jako příležitostného herce. To vše naplňuje tatáž umělecká osobnost, která na sebe poprvé upozornila v kvasu 60. let. Zejména setkání s režisérem Janem Němcem, jenž natočil i tento medailon, výrazně ovlivnilo Klusákovy další osudy. Píše nejen hudbu k jeho filmům, ale také Schormovým, Mášovým, spolupracuje s Věrou Chytilovou, podílí se na animovaných snímcích Jaroslava Bočka.

K Němcově filmu O slavnosti a hostech napsal Jan Klusák hudbuObčas ve filmu i vystoupí. V zakazovaném Němcově podobenství O slavnosti a hostech ztělesňuje dotěrně hravého pana Rudolfa, pod jehož vemlouvavostí se však skrývají agresivní podtóny. Naznačují, že zdánlivá laskavost by mohla skončit v okamžiku, kdy by se oslovení vzpírali jeho návrhy přijmout. Rudolf obratně zachází se svou maskou rozmarného fauna, jemuž činí potěšení vnucovat ostatním svou vůli, veškeré změny v chování i v dikci hlasu se ukazují pouhými mimikry, jimiž jen reaguje na vzniklou situaci, aniž sám by se jakkoli měnil. Hrál i v dalších filmech, třeba v Jirešově hříčce Valerie a týden divů či v golemovské povídce z Pražských nocí. O pětatřicet let později jej do svého dokumentu Bohemia docta získal Karel Vachek. Klusák tu sedí u klavíru a pokouší se rekonstruovat zlomky jakési obskurní budovatelské opery z 50. let.

Ale nejdůležitější zůstává jeho činnost muzikantská. Režisér Němec se k němu vrací nikoli jen jako k umělci, ale také jako ke starému kamarádovi a vybízí jej, aby se svěřil se svými zálibami, svými touhami a sny. Zachycuje jej při běžných činnostech, nechává jej mudrovat o sobě i světě, v němž žije. Zajímá ho především jako člověk, který se musí vypořádávat s různými potížemi, který si chrání své soukromí před dotěrnými zvědavci. V Němcově pohledu postřehneme zaujetí, pramenící nikoli z úcty, ale z okouzlení, z důvěrné znalosti.

(jš)