10
vychází 25. 2. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.00

Žena, která obléká princezny

Těžko se věří tomu, že Blanka Matragi už slaví dvacáté výročí existence své firmy. Při této příležitosti se v Praze 22. ledna uskutečnily dvě módní show na pražském Žofíně - byly zařazeny mezi světové exkluzivní módní přehlídky a ve stejném termínu se konaly podobné akce v Paříži a v Římě. Blanka Matragi je ztělesněním temperamentu, tryskající pramen nápadů a nadšení pro svou práci. Výpravné a téměř pohádkové modely, kterými obléká skutečné princezny a manželky ropných magnátů, ženy špičkových podnikatelů v arabských zemích, ale i v Evropě, proslavily její umění po celém světě. V současné době jsou to především šaty, které svou lehkostí připomínají tak trochu sen, tak trochu lehkost motýlích křídel. "Dneska se žena strašně ráda ukazuje a co nejvíce ukazuje i ze svého těla," říká Blanka Matragi. "A proto ženy cvičí a snaží se - vlastně i všechny ty mé princezny mají své soukromé cvičitelky a velmi, velmi se snaží dobře vypadat."

"Ale tady, na Blízkém východě?" namítl jsem. - "Když nechtějí, aby byly vidět nohy, tak jim dáme tělovou podšívku, ale dekolt a ruce už jsou dneska obnažené. Přes ně se nosí šály, třeba tylové nebo šifonové. I v palácích se nosí velmi sexy a velmi ženské modely."

Každá zákaznice má v módním salonu Blanky Matragi svou figurínu, přesný obraz své postavy. A podle toho, jak zhubne nebo přibere, se její kopie upravuje. Kolem padesáti žen ve dvou dílnách zhmotňuje představy Češky, která uspěla v tak těžké konkurenci, jaká ve světě v oblasti vysoké módy panuje. V každém exponátu se kombinuje téměř nekombinovatelné. Jednou zaujme hra barev, jindy krajky nebo prostřihy, kterými je tento salon vyhlášený. Na dalších šatech upoutá mozaika korálků nebo perletí. A všechny jsou přišívány ručně. "Před hodinou jsme vybíraly asi padesát druhů do jedné výšivky, tolik korálků a tolik perliček a tolik hedvábných nití, které se do toho mixují. Je to i otázka umění zdejších žen strefit se do mých představ."

Přiznám se, že stejně jako práce Blanky Matragi mě zaujalo složení zaměstnankyň jejího salonu a atmosféra, která tam panuje. Právě v dnešní těžké mezinárodní situaci, kdy se někteří lidé snažili prezentovat boj proti terorismu jako válku křesťanství proti islámu. Tady spolupracují křesťanky, katoličky i pravoslavné, muslimky sunitského i šíitského směru. A národnostní složení je neméně pestré. Jsou tu samozřejmě Libanonky, pracuje tu návrhářka Helena z České republiky, Arménky, Turkyně, Filipínka a dokonce i paní Mary ze Seychelských ostrovů. Právě Helena prozradila o jejich společném působení víc: "Snášíme se velice dobře, nemůžu si vůbec stěžovat. Naopak! Mám radost, že se můžu setkat s jinými náboženstvími a že se o nich dozvím víc. Každý den se učím a vůbec nám to nepřekáží v každodenním styku. Naopak, obohacujeme se."

Libanonská muslimka šíitského směru Sylva se dokonce podivila: "Když každá patříme k jinému náboženství, to znamená, že se musíme hádat? Kdepak! Dělá se nám spolu dobře." Alexandra, křesťanka původem z Turecka, říká: "Kdybych tu nebyla spokojená, copak bych tu vydržela pracovat dvacet let?" Všechny ženy označovaly Blanku Matragi za génia. Jaké to ale je naplňovat její představy? To prozradila Elvíra z Filipín: "Někdy je to složité, nikdy to není snadné." Sama paní Matragi říká, že to v dílně někdy vře, když se snaží zhmotnit své představy. Asi k dobré atmosféře přispívá káva, kterou pijí společně při práci vždy v devět hodin ráno. A o čem si povídají? "Tady se probere věcí, co se dělo večer doma, od zpráv až po postel, prostě všechno."

Blanka Matragi je pověstná nejen tím, že obléká princezny, ale také tím, že dokáže z každé ženy, která po tom skutečně touží, vykouzlit princeznu nebo dokonce královnu pomocí svých šatů.

JAROMÍR JANEV