9
vychází 18. 2. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Vítejte v Holly Springs

Po řadě sžíravých ironických studií americké společnosti a různých lidských typů (Hráč, Pret a porter, Svatba) natočil Robert Altman konejšivý příběh z maloměsta. Na kazetách jej nabízí společnost SPI.

Na počátku je vražda staré dámy, která rozvíří poklidný běh jižanského městečka v Mississippi. Vzhledem k značně pomalému tempu místního života i minimálnímu počtu vzrušivých událostí je hned o čem mluvit a koho podezírat. Největší radost z toho zjevně má stařenčina neteř Camille, jež si v řetězci vyšetřování a úvah nad nalezenými stopami vysloveně libuje. Vedle ní je tu ovšem celá plejáda dalších roztomilých bytostí - ať už je to Camillina uťápnutá sestra Cora, její dcera Emma, odzbrojující šerifův pomocník či hlavní podezřelý, černoch Willis, kterého navzdory obvinění všichni místní zbožňují. A to ještě není všechno. Drama, které se tváří jako napínavá detektivka, má totiž ve skutečnosti mnohem prozaičtější kulisy a nevinnější zápletku, než se zdá.

Robert Altman se tu samozřejmě nevěnuje kriminálnímu případu, nýbrž využívá jej ke sledování docela jiných lidí a věcí. Způsobu života na maloměstě a vztahům a lidských typům, jež takový život utváří. V půvabně marnivé a humorné poloze se zamýšlí nad tím, co platí prakticky pro každou malou obec - je-li nouze o rozruch, je potřeba jej prostě uměle vyvolat.

V rolích zneklidněných občanů uvidíme přesvědčivou hereckou sestavu, kterou si Altman umí vždy vybrat - Glenn Closeovou v roli Camille, Julianne Mooreovou, Liv Tylerovou nebo Chrise O´Donnella. Ti všichni se na plátně díky nezvykle laskavému režisérově pohledu proměnili v kouzelné společenství lidiček, jež o sobě ví skoro všechno a čest jejich města je jim nade vše. A věřte, že vás spolehlivě a chytře pobaví.

(ska)