9
vychází 18. 2. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Gabriela Valcová, moderátorka ČRo Regina

Vaše cesta k mikrofonu?
Vystudovala jsem Vyšší odbornou školu hereckou, obor herec - moderátor, kde jsem v rámci školní praxe absolvovala i několik praktických rozhlasových cvičení. Po škole jsem kromě divadla chtěla rozšířit svoje pracovní aktivity i o rozhlasovou práci. Asi půl roku jsem tak působila jako moderátorka v Country rádiu, kde jsem se naučila takzvaně tahat za kliky. Poté přišla nabídka od šéfredaktora ČRo Regina a já ji ráda přijala. Nejprve mě mohli posluchači středočeského vysílání slyšet ve víkendových dopolednech a od léta minulého roku se kromě toho podílím i na ranním vysílání, v němž se s kolegou Tomášem Adamcem snažíme posluchačům nenásilnou formou zpříjemnit to nepříjemné ranní vstávání.

Vaše rozhlasová "nej"?
Možná to bude znít hloupě a neobjektivně, ale pokud otázka směřuje k mé nejoblíbenější rozhlasové stanici, tak musím zcela upřímně odpovědět, že k těm nejposlouchanějším patří Radiožurnál. A jestli mám prozradit své rozhlasové vzory, tak uvedu alespoň jméno Pavla Kudrny a jeho dopolední vysílání, kde velmi umně dokáže skloubit kultivovaný verbální projev s danými informacemi, a přesto to na mě jako na posluchače působí dojmem naprosto pohodové a uvolněné atmosféry, aniž by vysílání ztrácelo punc serióznosti prvního programu Českého rozhlasu.

Co vás drží nad vodou?
Asi vás překvapím, ale dobíjím "baterky" - podobně jako spousta jiných lidí - hlavně v přírodě. Pocházím z východních Čech, a tak mám radost, když si můžu obléct svetr a džíny a vyrazit se psem do lesa nebo s kamarády na pivo, i když ne doslova, protože já jsem spíš na dobré víno a dobrou muziku. A nesmím zapomenout na českou kuchyni. Nejraději mám máminu svíčkovou a babiččinu domácí bábovku. Ze svých kulinářských pokrmů se nejvíc chlubím houbovou omáčkou. No a ze všeho nejradši mám den, na který se už ale jen matně pamatuji z dětství, který můžu s voňavým čajem a oblíbenou knížkou proležet v posteli. Ale protože práce šlechtí a mě ta moje baví, čaj si vařím ráno k snídani (když to stihnu) a knížky si beru na dovolenou.

(reé)