9
vychází 18. 2. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Novinky Cymbelínu a Tomáše Kočka

S novou deskou přišly koncem minulého roku dvě slibné moravské skupiny, které si recenzi v rubrice Tip týdne vysloužily už předchozími alby. Je velmi potěšující, že obě kapely se na svých novinkách dostaly zase o kus dál - autorsky, interpretačně, výrazově. Platí to jak o druhém albu brněnského Cymbelínu, nazvaném Kolem osy, tak o Hodovnici, v pořadí již třetím cédéčku Tomáše Kočka a jeho Orchestru.

Cymbelín nadále spoléhá na schopnosti své tvůrčí a zpěvácké "osy", tedy na Kristýnu Šenkyříkovou a jejího manžela Tomáše. Zatímco pianistka Kristýna si své nové skladby opatřuje i textem, kytarista (na desce však často spíše baskytarista) Tomáš rád sáhne po básničce - Pavla Šruta, Miroslava Holmana, ale také Ivana Martina Jirouse. Pestrost desky je garantována nejen střídáním dvou hlasů a dvou autorských rukopisů, album je oproti debutu také zvukově barevnější - více prostoru mají další členové kapely, klarinetista Jiří Rohel a houslista Pavel Rajmic, ale i hostující Martin Opršál na marimbu či Josef Fojta na perkuse. Mezi přizvanými spřízněnci však nejsou jen instrumentalisté, ve studiu si s Cymbelínem zazpívaly i Radůza, mladá romská zpěvačka Veronika Bikárová či dívčí sbor Čercheňori. Také díky nim je CD Kolem osy příjemným, již ne čistě folkovým počinem.

Muzikálový zpěvák a herec, operní režisér a lídr znamenitého Orchestru Tomáš Kočko je umělcem pevně spjatým s tradicemi kraje, který ho obklopuje a v němž vyrůstal. Zatímco na svém minulém disku se zabýval odkazem básníka Ladislava Nezdařila z Rožnova pod Radhoštěm a zhudebnil jeho básně o životě a smrti valašského zbojníka Ondráše, nové album vzývá ducha posvátného místa starých Slovanů, beskydské hory Hodovnice, zvané též Godula. Kočko tak opět činí prostřednictvím vlastních, folklorním odkazem však silně inspirovaných písní (výjimkami jsou slezská lidová Vesna a valašská V javorových horách), v nichž se citlivost vůči tradičním "zdrojům" snoubí s jistou dávkou ambicióznosti. Připočtěme výjimečně disponovaného zpěváka a sehranou kapelu, jejíž členové ovládají kytary, perkuse, housle či cimbál stejně samozřejmě jako djembe, sitár nebo didjeridoo, a máme tu bezmála beskydské Chieftains!

MILAN ŠEFL

Písničky z nových alb Orchestru Tomáše Kočka a skupiny Cymbelín si můžete poslechnout v pondělí 4. března po 21. hodině na ČRo 2 - Praha

(Cymbelín: Kolem osy. CD, 49 minut. Vyd. Indies Records. Tomáš Kočko & Orchestr: Hodovnice. CD, 52 minut. Vyd. Indies Records)