8
vychází 11. 2. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 18. 2. 2002 NOVA - 10.10 hodin

Krvavá přísaha

Příběh začíná jedné typicky temné a mlhavé londýnské noci roku 1887, kdy se na slavného detektiva Sherlocka Holmese a jeho věrného kolegu doktora Watsona obrátí krásná Irene St. Claire a prosí je o pomoc při pátrání po pohřešovaném otci, který jednoho večera šílený hrůzou vyběhl z domu. St. Claire vlastní kus staré mapy, na níž Holmes objeví kříž nakreslený lidskou krví. To vypadá natolik zajímavě, že se rozhodne případ mladé ženy přijmout a pustí se do pátrání. Odhalit tajemství mapy netrvá zručnému detektivovi dlouho.

Režie Fraser Clarke Heston. Hrají Charlton Heston, Richard Johnson, Susannah Harker, Edward Fox, John Castle a další.


Úterý 19. 2. 2002 HALLMARK - 10.15, 15.00

A pak tam byl jeden

Roxy vyrůstala ve víře, že když bude poslušná všech přikázání, nic strašného se jí v životě nemůže stát. Zlé věci se ale stávají i dobrým lidem. Se svým manželem Vinniem čekali na dítě čtyři roky. Holčička se jim narodila ve chvíli, kdy už přestávali doufat. Po několika týdnech života však děvčátko dostalo horečku. Zápal plic, ale na běžná antibiotika nereaguje, a tak je malá pacientka převezena do univerzitní nemocnice. Až tady se Roxy a Vinnie dozvídají krutou pravdu. Jejich dcera má AIDS a HIV pozitivní jsou i oni dva. Po stovkách testů, kterými prošli, protože Roxy nemohla otěhotnět, nechtějí uvěřit - nejsou gayové, nemají milence, nebrali drogy... Rodinné drama bylo natočené podle skutečného příběhu.

Režisér David Jones obsadil do hlavních rolí Amy Madiganovou a Dennise Boutsikarise.


Středa 20. 2. 2002 ČT 1 - 20.45 hodin

Klobouk Jiří Wimmer

Herec a především nedoceněný komik, který se zmítal v těch nejextrémnějších výkyvech života, intenzivně prožíval radost i bolest, poznal dramatická manželství, holdoval alkoholu, několikrát se léčil v Bohnicích a třikrát se pokusil o sebevraždu. Životem těžce zkoušenému herci vždy pomohli k návratu do života jeho kolegové. Vystudoval pražskou Divadelní fakultu Akademie múzických umění, ale už jako dítě si před zrcadlem přehrával role filmových postav. Díky svému talentu a velkému smyslu pro humor se brzy zařadil mezi komiky a estrádní baviče. Přesto například v ostravském Divadle Petra Bezruče úspěšně ztvárnil tragickou roli Hamleta.


Čtvrtek 21. 2. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Ledový statek (1/2)

Děj filmu je zasazen do Provence konce 19. století, kdy byl led, který se rozvážel po kraji ve velkých kvádrech, cenný a nezbytný pro všechny obyvatele. "Ledové" řemeslo mělo svou tradici a často se dědilo po generace, které zachovávaly mnohaleté rituály. Jedním z těch, kteří ctí tradici svého řemesla, je i Amédée Giraud, který se pomalu připravuje na to, že otěže živnosti předá svému synovi Justinovi. Ale Justin odchází na vojnu a starý Amédée musí čelit bohatému a mocnému muži, který chce ovládnout okolí. Jean Roumisse uplatňuje svůj vliv bez skrupulí, je zvyklý brát si vše, co chce. Líbí se mu i Justinova dívka...


Pátek 22. 2. 2002 NOVA - 10.10 hodin

Ve službách papeže

Počátkem 16. století je již proslavený sochař Michelangelo povolán k audienci u papeže Julia II. Ten vyjádří přání, aby umělec namaloval podle jeho námětů sérii obrazů na klenby stropu Sixtinské kaple. Michelangelo sice protestuje, tvrdí, že je sochař a ne malíř, papež ho však nakonec přesvědčí, aby nabídku přijal. Umělec začíná malovat fresky na bočních panelech stropu, je však s výsledky nespokojen. Jedné noci se vkrade do kaple, zničí všechno, co do té doby vytvořil, a pak uprchne z Říma. Útočiště najde v Carraře, kde začne pracovat v lomu na mramor jako dělník. Právě tady jednoho dne dostane tu správnou inspiraci, jak vyzdobit strop Sixtinské kaple, a vrátí se k papeži se svými návrhy.

Režie Carol Reed. Hrají Charlton Heston, Rex Harrison, Diane Cilentoová, Harry Andrews, Adolfo Celi, Tomas Milian a další.


Sobota 23. 2. 2002 ČT 1 - 9.05 hodin, 24. února - 15.40 hodin,
24. února - 16.40 hodin

Trnka oslovuje animovaným filmem i dospělé

Jiří Trnka je osobností robustní v doslovném i přeneseném smyslu. Jeho loutkové filmy si uchovávají zvláštní vitalitu, tolik odlišnou od často unylých pohádkových vyprávěnek. Mnohdy vyhrocují rozehrávané protiklady a dotýkají se záležitostí přesahujících vymezení běžných dětských příběhů, ačkoli z nich vychází. Patří k prvním pokusům oslovit animovaným příběhem i dospělého diváka, jenž bude schopen odečítat významy do vyprávění uložené.

Císařův slavík (1948) zdařile spojuje hrané zarámování, režírované Milošem Makovcem, s animovaným příběhem, který čerpá z Andersenovy pohádky. Malý chlapec (hraje ho Jaromír Sobota), obklopený dusivou nádherou patricijského domu, se v horečnatém snu přenáší do paláce čínského císaře, jehož postavení koresponduje s jeho vlastními zážitky - také je uvržen do samoty, obklopen jen neživými hračkami. Teprve zpěv živého slavíka zapůsobí čarovnou mocí...

Ačkoli dobové ohlasy vyčítaly filmu nepřehlednost, ba svévolnost a samoúčelnost některých motivů (ovlivněných třeba surrealismem), zkoušku časem přestál Císařův slavík bez úhony. Ceněna je nejen těsná spojitost Trojanovy podmanivé hudby s jednotlivými motivy a náladami, ale také celková kompoziční promyšlenost a realizační pečlivost.

Osudy dobrého vojáka Švejka (1954-1955) zpracovávají tři epizody z Haškova románu; nejznámější a realizačně nejdokonalejší je nepochybně Putimská anabáze. Trnka tu opět experimentuje: Švejkova rozšafná líčení všelijakých příhod ztvárňuje černobílou papírkovou metodou, kresebně záměrně zjednodušenou, zatímco vyprávění o Švejkovi a jeho bizarních osudech je loutkové, výtvarně vycházející z Ladových ilustrací. Načrtává působivé karikatury lidských charakterů. A jako vždy spolehlivým vypravěčem je neopakovatelný Jan Werich.

Hrozbě, že loutka začne suplovat živého herce a ztratí svou specifičnost, se Trnka vyhnul nejprve příklonem k lyrické poloze a posléze zakotvením v podobenství o mechanismech moci a donucování, jak je reprezentuje Ruka (1965). Tímto snímkem, který uzavírá cyklus Trnkových děl, také skončila tvůrčí dráha velkého umělce.

JAN JAROŠ