7
vychází 4. 2. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Mlhy v Avalonu

Čas od času máme možnost posoudit, jak se vyjímají české exteriéry v zahraničních filmových projektech. Jako například v česko-německém filmu Mlhy v Avalonu, který pouze na kazetách nabízí Warner Home Video.

Dobrodružný film se snivým titulem vlastně skrývá variaci na artušovskou legendu. Respektive scénář vychází ze slavného příběhu o králi Artušovi, nicméně jeho hlavními hrdinkami jsou tentokrát ženy! Což se - vezmeme-li v potaz tehdejší dobu a její apel na mužskou dominanci - vymyká dosavadním literárním i filmovým podobám. (I když tatáž společnost Warner Brothers nabídla již před časem animovanou verzi o dívčí hrdince Kaeley v artušovské legendě ve snímku Kouzelný meč.)

Filmová adaptace režiséra Uli Edela samozřejmě nepostrádá ani Artuše, Merlina či další známé rytíře, natož pak pověstný meč Excalibur. Ale hlavní role v jeho filmu zkrátka dostaly ženy. Edel nám nabízí verzi rozvíjející úvahy o tom, co v jiných snímcích bylo v nejlepším případě jen naznačeno. Čili odkud brali muži Artušova typu svou sílu, jaké jejich slabosti naopak uměly ženy a sestry využít a v čem dokázaly své manžely a rodinné členy ovlivnit. Chcete-li, rozvíjí tu tvůrci ve značně znepokojivé podobě známé motto - cherchez la femme!

Pro české diváky bude jistě zajímavé, že se film natáčel v českých reáliích, jež byste zdaleka ne vždy poznali. Stejně jako fakt, že vedle Anjeliky Houstonové či Joan Allenové si tu menší roličku zahrála například naše herečka Klára Issová. Koho neodradí tříhodinová metráž (které možná mohl trochu ubrat střihač) , může si dopřát hru ženských intrik, jež provází lidské dějiny od nepaměti.

(ska)