7
vychází 4. 2. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Dita Vojnarová, moderátorka ČRo Olomouc

Vaše cesta k mikrofonu?
Byla velmi klikatá a s překvapivým cílem. Vystudovala jsem učitelství, místo za katedru jsem si ale v roce 1994 stoupla na prkna, která znamenají svět, a propadla divadlu. Poprvé jsem do mikrofonu promluvila v olomouckém rádiu Pohoda, kde jsem rok pracovala jako externí moderátorka. Hodnotit se ale raději nebudu. Do Českého rozhlasu Olomouc jsem nastoupila v září 2000 jako moderátorka. Teď dělám mnohem více redakční práci, ale baví mě obojí. K mým závazkům patří například Filmový magazín, Sport ve volném čase, Spotřebitelský magazín anebo Právní poradna, takže jsem si musela řádně rozšířit obzory.

Vaše rozhlasová "nej"?
Radost mám z toho, že se mi podařilo rozběhnout Filmový magazín, který se má už rok čile k světu. Vždy mě také potěší, když zvládnu bez větších zakolísání náročnou odpolední moderaci, která trvá čtyři hodiny a obsahuje snad všechno - od soutěže, přes sport, zpravodajství až po publicistiku a písničky na přání. Nejvíce pyšná jsem na sebe ale v okamžiku, kdy vycházím s hostem po hodině ze studia a on mi poděkuje za příjemné povídání, které mělo smysl a hlavně hlavu a patu.

Co vás drží nad vodou?
Samozřejmě přátelé, můj bígl Radovan, divadlo, laskavý humor, dobré filmy, vzpomínky. Procházky v lese, stejně jako posezení v kavárně či v typické české hospodě. Cestování, které mě letos přivedlo až do nádherného středního Švédska. Taky pochvala, ať už ze strany nadřízených, posluchačů anebo diváků. A určitě práce, která mě baví, provokuje a nabízí stále nové možnosti.

(reé)