6
vychází 28. 1. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého
rozhlasu


Středa 6. 2. 2002 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 17.00 hodin

Evropa 2003 - Putování po vlastních stopách

... je to jako sen. Sen nerespektuje pojem prostoru ani času, nýbrž dokáže přeskakovat v čase i v prostoru. Takže si tady v Praze připadám jako když se toulám sem a tam ve snu. Sen přece není přesnou podobou reality, nýbrž její básnickou ...nebo snad poetickou? ...nebo nebeskou? ...nebo snovou obměnou ...Návrat do snů, návrat po vlastních stopách, kdy kulisy dějů zůstávají zachovány, ale není s kým vést dialog, protože postavy jeho příběhu už dávno pohltil neúprosný čas. O kom že to mluvím? Kdo je partnerem ve studiu v devadesáté části rozprav o českém putování, rozprav o evropských souvislostech? Herec. Slavný herec. Maďarský herec Iván Darvas, který v Praze, v mnohonárodní komunitě prožil své dětství, ale také své dospívání. Matka - ruská emigrantka, otec - maďarský intelektuál - přátelé Češi, Němci, židovská komunita. To všechno modelovalo Ivána Darvase, jeho vnímání identity, jeho vnímání evropanství, jeho nároky na duchovní dimenzi existence. Iván Darvas - starší generace ho zná ze slavného filmu Liliomfi, který oblétl doslova celý svět - dokladuje na svém osudu příběh jedné generace, která zažila "železnou oponu" a vnímala ji jako důsledek relativistické politiky velmocí na konci druhé světové války.

Otázky únorového kola soutěže:

1. Kteří králové se vystřídali na českém trůnu za dobu života Viktorina Kornela ze Všehrd?
2. Vzpomenete si alespoň na tři osobnosti, které spoluvytvářely ono pozoruhodné mnohonárodní klima Prahy v prvních desetiletích 20. století?

Uzávěrka je 10. března. Do té doby můžete odpovědi posílat na adresu - Český rozhlas 3 Vltava - Evropa 2003 - Vinohradská 12 - Praha 2. Na tři nejzajímavější dopisy čeká knížka z produkce pražského nakladatelství encyklopedické literatury Libri.

JAN TŮMA