6
vychází 28. 1. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Čokoláda

Johnny Depp ještě dlouho po natáčení tohoto filmu trpěl při pohledu na čokoládu, které musel kvůli natáčení tolik sníst. Ptáte se proč? Inu, protože právě tato sladká hnědavá tabulka byla symbolicky vzato hlavní hrdinkou filmu nazvaného podle ní - Čokoláda. Na kazetách jej nyní nabízí Hollywood Classic Entertainment.

Snímek režiséra Lasse Hallströma je z rodu těch, které pohladí po duši svou přirozenou krásou a něhou. Jako by se z něj ze všech stran vznášela nálada stařičkých cukráren, z nichž se line vůně daleko do úzkých křivolakých uliček. Právě tuhle atmosféru sem, do maloměsta - hlavního dějiště filmu, přináší mladá obchodnice Vivien. Nemá to ale snadné. Městečko žije typickým maloměšťáckým životem, starousedlíky tu hlídá vzor ješitné samolibosti - pan starosta, a co neuhlídá on, to obstará zdejší bigotní víra. V takovém prostředí musí svobodomyslné počínání nově příchozí nutně způsobit hotovou melu. Ale Vivien se nevzdává - otevře si krámek s čokoládou a pro všechny, kteří jsou ochotni se jejímu přirozenému světu otevřít, má vždy po ruce úsměv a pochopení. Ledy pokrytecké morálky tají jen pozvolna - ale tabulka čokolády přece jen dělá své.

Vlídný příběh o věčném střetu falešné askeze a nesvobody s bezprostředností a upřímným elánem do života pojal Hallström jako něžné i trošku kruté obrázky rámované venkovskými kulisami. Stejně jako v řadě svých předchozích filmů (naposledy Pravidla moštárny) jej kromě sociálních vztahů a osobních příběhů zajímá i krajina a její lyrika i poselství, které v ní lze nalézt. Vedle tradičně okouzlující Juliette Binocheové v roli nebojácné Vivien si ve filmu zahráli i Johnny Depp, Judi Denchová a Alfred Molina.

(ska)