6
vychází 28. 1. 2002

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Retro přináší i návrat racků

Pohledů zpátky, do minulosti, je kolem nás snad víc než těch dopředu. Alespoň někdy mi to tak připadá. Retro přineslo zpátky někdejší trháky silnic. Ať je to omlazovací a zrychlovací kúrou prošlý "brouk", nebo Mini Moris z Britských ostrovů. Retro vtrhlo do muziky a už jsme zase "tam za vodou v rákosí" - to když "právě odbyla pátá", a můžeme při tom najít i nějaký ten "biely kvet". Trošku nám to v retro rytmu "š-š-š-šepotá" i ve filmu a popovídat si o tom můžeme s přáteli telefonem, který je sice stejně veliký jako ty dávné bedny, ale dnes už pochopitelně naditý elektronikou. K tomu si můžeme cumlat hašlerky nebo si připomenout chuť tureckého medu. Takové retro má něco do sebe a zasahuje bez rozdílu ve všech koutech světa. Opět zní beatlesovské melodie v podání, s prominutím, hudebních "mlíčňáků", kterým je v bláznivém tempu dneška znovu bližší melodičnost než techno.

Ani Rusko není stranou téhle retro vlny. Někdy je to ale takové pseudo retro a bylo by snad lepší, kdyby nebylo. Stačí se porozhlédnout na okraji Moskvy, kde jako kdyby se z nebe se sněhovými vločkami sypaly na novodobé paláce "nových" Rusů věže a věžičky, které by mohly směle soupeřit s těmi, co trůní na pravoslavných chrámech, včetně Vasila Blaženého. A retro styl se usadil i hned vedle, v Kremlu. Jenomže to už je trochu jiný pohled do minulosti. To je občas spíš retro aktivita. Tedy něco jako zpětná působnost. Ruskem třeba denně z rádia i televize zní opět melodie hymny, která je v podstatě retro hymnou někdejšího SSSR. A na výsluní ji vynesla vlastně také retro vlna, ale ta v myšlení Rusů, nostalgicky vzpomínajících na dávné časy světové velmoci. Právě na takové retro myšlení ve společnosti bral zjevně ohled Kreml, když přistoupil na oprášení melodie a kosmetickou úpravu textu hymny pro Ruskou federaci. Takové retro ale nebudí moc radosti, spíš při něm člověka napadá, že bude vážně něco i na výroku Grahama Greena: "Minulost je minulost, a tady vedle ní je budoucnost."

P. S.: V Rusku tolik oblíbené mercedesy dostávají mezi movitými, ale poněkud vlastenečtěji založenými ruskými patrioty konkurenci vpravdě retro a na úrovni. Zase se začínají montovat koráby moskevských tříd, proslulé "čajky". I rackové se tedy vracejí.

PETR VOLDÁN, Moskva