5
vychází 21. 1. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Deník Bridget Jonesové

Není to tak dávno, co britský snímek Deník Bridget Jonesové proběhl vítězoslavně kiny, a už se objevuje na videokazetách. Příběh ženského "ošklivého kačátka" nabízí těm, kteří jej neviděli na plátně, společnost Bonton Home Entertainment.

Která jiná hrdinka by potěšila všechny divačky bez rozdílu víc než právě Bridget! Značně rozháraná, dosud neprovdaná a poněkud neohrabaná baculka po třicítce musí nutně sklízet úspěch už jen svým vzhledem a smolnými zkušenostmi s chlapy. Taková je totiž hrdinka, která nejprve spatřila světlo světa na stránkách knihy britské autorky Helen Fieldingové a získala si miliony čtenářek, aby posléze dobyla triumfálně i filmové plátno. Úspěch Bridget přitom netkví ani tak v genialitě spisovatelky či filmové adaptace, jako spíš v šikovné trefě do citlivého terče řady dnešních moderních žen. Třicátnic, které zápasí s nadváhou, cigaretami a čokoládou a po nocích místo zdravého sexu usilovně vymýšlejí, jak sehnat toho definitivního chlapa, běhá po světě dost. Pohlíží-li na sebe navíc Jonesová s odzbrojujícím humorem, nemohla se zkrátka nestat oslavovanou hrdinkou. O to se zásadní měrou postaral spoluscenárista filmu Richard Curtis, který má na kontě mj. neméně úspěšné Čtyři svatby a jeden pohřeb. Ostatně scény se spodními "bombarďáky" při intimní chvilce, trapasem při rodinném večírku či výlevy bezelstné upřímnosti na pracovišti stojí za to.

Herečka Renée Zellwegerová prošla kvůli titulní roli nezáviděníhodnou kúrou - ztloustla o deset kilo, nenechala na sebe sáhnout kosmetičku ani kadeřnici - a tak mohla na plátně působit skutečně autenticky nevzhledně. O diváckou atraktivitu se pak postarali ještě oba její filmoví partneři - hvězdy Hugh Grant a Colin Firth (známe ho z Formanova Valmonta). Kdyby byl film jen o malinko kratší, dalo by se o debutující režisérce Sharon Maguirové říci, že natočila dokonalou komedii. Na půvabu její hrdinky to však naštěstí neubralo.

Takže dámy, odložte žehlení a mytí nádobí, Jonesová přichází!

(ska)