5
vychází 21. 1. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


POZVÁNKA NA FEBIOFEST

Od Plechového bubínku k indickému muzikálu

Ačkoliv ředitel Febiofestu Fero Fenič téměř každý rok ujišťuje, že příště už to takhle nepůjde, není dost peněz ani sil, přesto pokaždé - přesněji: letos už podeváté - se tato mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa nakonec uskuteční. A téměř vždy ve větším rozsahu než loni. Což platí i pro letošní ročník, který proběhne od konce ledna (slavnostní zahájení v Praze 24. 1.) do začátku března. Filmy Febiofestu uvidí diváci v 33 kinosálech jedenácti českých a osmi slovenských měst; v ČR kromě Prahy ještě například v Brně (zde letos dokonce v sedmi sálech!), Liberci, Plzni, Zlíně, Českých Budějovicích, Olomouci, nově také v Teplicích a Příbrami. V 38 programových sekcích bude uvedeno přes čtyři stovky filmů s 890 představeními - téměř o dvě stě víc než loni. Je přitom sympatické, že ač se festival potýká s permanentními finačními problémy (letos ubyli sponzoři), vstupné nepřesáhne polovinu ceny běžných vstupenek do kin.

Ředitel Fenič sice prohlásil, že tentokrát se programová skladba zaměřuje především na kvalitu a méně na novinky za každou cenu, přesto bude čerstvých snímků opět dostatek. Hned úvodní představení v Praze nabídne atraktivní titul Ti druzí s Nicole Kidmanovou v titulní roli, navržený na cenu Evropské filmové akademie. Také závěr festivalu přinese mj. nejnovější dílo Davida Lynche Mulholland drive.

Snímek z filmu Homo Faber, který bude mj. uveden na letošním Febiofestu v přehlídce tvorby Volkera Schlöndorffa. Slavný německý režisér převezme v Praze cenu KristiánAni oblíbená sekce novinek světové tvorby není ochuzena, bude v ní k vidění např. Můj bratr Tom režiséra Dom Rotheroa, Čistá duše Rona Howarda, britský snímek Poslední runda, dánský Italština pro začátečníky. Na loňský divácký úspěch sekce skandinávského filmu navazuje rozsáhle koncipovaný program severských filmů, jehož jádrem je přehlídka Finské objevy. Diváci se tu přesvědčí, že slavní finští tvůrci Aki a Mika Kaurismäkiovi mají ve své zemi neméně pozoruhodné kolegy i následovníky. Mezi tituly je např. Sedm písní z tundry, Návrat ztraceného syna, Sběratelka, Země a další. Dánsko přispělo retrospektivou tvorby Jona Banga Carlsena, nechybí ani norské či islandské filmy. Ze Švédska uvidíme další snímky úspěšného režiséra L. Halströma (známého u nás jako tvůrce Pravidel moštárny a Čokolády): Děti z Bullerbynu a Můj život jako psa. Další švédský tvůrce C. G. Nykvist se představí snímky Světlo je mým společníkem a Žena na střeše.

Pozornost, kterou Febiofest věnuje asijské kinematografii, je letos akcentována asijskou i zvláštní indickou sekcí. Byly do ní vybrány především filmy s tematikou života v moderní Indii, ale také muzikál Lagaan s půvabnými hudebními čísly. Z nových polských filmů vzbudí jistě pozornost Kawaleroviczovo Quo vadis i Ahoj, Terezko Roberta Glinského. Maďarské kinematografii jsou věnovány dvě sekce, první s novinkami, druhá s filmy žen-režisérek. Také ruská tvorba má dvě sekce: nové filmy Lenfilmu (např. Totalitní román) a Mosfilmu (např. Bondarčukova Vojna a mír a Šachnazarovovy Jedy).

Zvláštní sekci tvoří přehlídka tvorby Jiřího Weisse a slavného německého režiséra Volkera Schlöndorffa. Z filmů slavného německého tvůrce bude představen mj. Plechový bubínek, Swannova láska, Homo Faber, či Příběh služebnice. Uvede je sám tvůrce, který zde obdrží jako druhý zahraniční filmař cenu Kristián. Předběžně se očekává účast i dalších významných osobností filmového světa, např. Davida Hemmingse, Jerzyho Kawalerowicze, Boguslava Lindy, Iriny Skopcevové-Bondarčukové.

(ap)