5
vychází 21. 1. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.00

Šikula Pythagoras

Většina z vás asi ví, co se skrývá za matematickým vzorcem c2=a2+b2. Pythagorova věta o obsahu čtverce nad přeponou pravoúhlého trojúhelníka, který se rovná součtu obsahů čtverců nad jeho odvěsnami, se přede mnou coby matematickým antitalentem vynořila i na dovolené. Řek Pythagoras, do jehož rodiště - na ostrůvek Samos - jsem zavítal, nebyl vůbec žádný suchar. Řada Řeků, žijících na této zelené perličce kousek od pobřeží Turecka, toho o trojúhelnících možná moc netuší, zato s rozzářenou tváří odkrývají pro mě dosud nepoznaná tajemství páně Pythagorových objevů. Ten se totiž zdaleka nezabýval jen suchými čísly. Vždyť přišel na svět na ostrově, který je proslulý svým vínem.

"Toto je Pythagorova číše," vysvětluje mi v hrnčířské dílničce přístavního města Karlovassi paní Litsa a popisuje pro mě mnohem zajímavější vynález věhlasného filozofa a matematika, než je jeho slavná "trojúhelníková" věta. Ten keramický pohár na víno má totiž uvnitř nejen rysku pro správnou míru, ale také něco jako zvláštní sifon nebo přepad. Pokud si nalijete víno po tuto rysku, je všechno v pořádku. Když chcete mít víc než ostatní, je zle: Víno vytéká dírkou naspodu poháru a já se od hrnčířky dovídám, že je číše hlídá, aby měli všichni stejně. Podle Litsy vymyslel tuhle originální nádobu na víno Pythagoras pro své studenty a na Samosu jí říkají pohár spravedlnosti. Pochopitelně jsem si tradičním řeckým motivem zdobený pohár v hrnčířské dílně koupil a matematik Pythagoras se mi hned zdál sympatičtější. A po pár dnech na ostrůvku mohu také jen a jen souhlasit s tvrzením, že místní vína patří k nejlepším v Řecku a bývala prý po staletí i nejlepším vyslancem této země v zahraničí. Ale aby to nevypadalo, že zakladatel pythagorovské školy byl větším milovníkem vinného moku než čísel, musím k objevu jeho prazvláštního poháru dodat, že své trojúhelníky připomíná na Samosu i ojedinělým památníkem a jeskyní. Na pomníku stojí na břehu průzračného moře s rukou nataženou k nebi, aby tak tvořila pravý úhel s další konstrukcí, a v jeskyni se prý ukrýval před nepřízní tyranského vládce Polykrata. Na Samos se dnes ale jezdí hlavně oddychovat a vychutnávat průzračně čisté moře, hřejivé slunce a ochutnávat řeckou kuchyni.

K tomu všemu se odevšad linou řecké hudební motivy. Při nich se většina turistů s údivem dovídá další zajímavosti ostrůvku, který se stává cílem cest teprve v poslední době. Třeba, že Pythagoras je také považován za objevitele Venuše, že na Samosu stále dělají nejlepší lodě v celém Řecku a že právě tady také údajně měla kdysi svatbu bohyně Héra s nejvyšším Diem. Inu, někdy člověk neví, k čemu všemu se při prázdninovém odskočení si do jiných krajů nakonec nachomýtne. Já například vím, že bych si už s matematikem Pythagorem měl o čem povídat, i když ta jeho trojúhelníková věta bývala pro mě strašidlem nejen o prázdninách...

PETR VOLDÁN