4
vychází 14. 1. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Středa 23. 1. 2002 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 17.00 hodin

Evropa 2003 - Češi a Němci

Češi a Němci. Co zas s tím - říkáte si? Kolikrát tu už to téma bylo?! Jistě že mnohokrát, ale pořád se jaksi nedokážeme dobrat ke konci. Pořád existují skříně, ve kterých je ukryt "kostlivec" a juká na nás ve chvíli, kdy se nám to nejméně hodí. Jedním z okamžiků jako stvořeným pro "kostlivce" bude chvíle, kdy se staneme řádnými členy evropského klubu - tedy Evropské unie. Pak se našimi zbrusu čerstvými evropskými spoluobčany stanou sudetští Němci, ale také Maďaři, kteří byli po roce 1945 odsunuti z území tehdejšího Československa za vlídného přihlížení velmocí. Byl bych nerad, kdyby se naznačené téma zjednodušovalo jenom na Benešovy dekrety, protože tyto právní listiny zastupují něco mnohem složitějšího a nebezpečnějšího - manipulaci s historickou kauzalitou. A to v žádném případě není mrtvé téma. V celé nahotě to ukazuje problém izraelsko-palestinského konfliktu, problém Bosny a Hercegoviny, problém Kosova, a ať si to přejeme, nebo ne, i problém letitého afghánistánského konfliktu, problém relativistické zahraniční politiky velmocí, které bohužel pokaždé preferovaly řešení vyhovující svým zájmům, nikoli zájmům světa. Viz předválečný Mnichov, viz poválečné rozdělení Evropy atd. Hostem cyklu Evropa 2003 se stal Emanuel Mandler, jeden ze zakládajících členů občanského sdružení České a německé vzájemnosti a také autor knihy, která v nakladatelství Libri v řadě Otazníky našich dějin vyšla pod názvem Češi i Němci - legendy, spory, realita. Mohlo by se zdát, že kniha je kontroverzní - ano, pokud člověk nepřipustí, že je potřeba klást si i velice nepříjemné otázky, pokud člověk nepřipustí, že mezi černou a bílou je ještě řada barev a odstínů. V každém případě je to kniha nepříjemných otázek, paralel, které se z dějin nevytrácejí, ale jsou v nich a budou v nich, pokud v nich bude přítomen člověk.

V lednovém kole posluchačské soutěže můžete odpovídat na tyto otázky:

1) Ve kterém roce vznikl slavný cyklus dřevořezů Maxe Švabinského Rajská sonáta a co malíře inspirovalo k tomuto dílu?
2) Jméno architekta Novotného je spojeno s funkcionalistickou vilou Čerych v České Skalici. Jaké další významné stavby jsou dílem tohoto architekta?

Odpovědi posílejte do 10. 2. na adresu: Český rozhlas 3 - Vltava - Evropa 2003, Vinohradská 12, Praha 2. Autory tří nejzajímavějších odpovědí jistě potěší novinka z Edičního plánu pražského nakladatelství Libri.

Jan Tůma