4
vychází 14. 1. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Kmotr I., II., III.

Videodistributor Hollywood Classic Entertainment přišel ke konci loňského roku s mimořádným vánočním dárkem - nabídl fanouškům filmových trháků unikátní DVD, trilogii Kmotr (The Godfather, USA). Ojedinělý projekt nejen pro příznivce tohoto kultovního Puzova románu je obsáhlý. Zahrnuje všechny tři filmy natočené v různých časových intervalech po sobě, bohatý komentář režiséra Francise Forda Coppoly, výklad autora výpravy a dalších spolupracovníků o natáčení jednotlivých dílů, hudbě, hereckém výběru, ukázky storyboardu a samozřejmě oblíbené vypuštěné scény.

Je asi téměř zbytečné připomínat postavy a děj Kmotra. Alespoň tedy v kostce pro nejmladší diváky, které tato mafiánská vlna nezastihla. Film je vlastně ságou zámožné sicilské rodiny v Americe, jíž vládne neotřesitelnou rukou otec don Corleone, přezdívaný Kmotr. Jeho síla a moc je dána šikovnými praktikami černých obchodů mafie a napojení na nejrůznější finanční a jiné vlivné skupiny a ovládáním značné části podsvětí i veřejného mínění. Titulní roli si zahráli nezapomenutelným způsobem Marlon Brando a později Al Pacino. Příběh Kmotra, jenž s větším či menším úspěchem předává postupně moc svým synům a probouzí války různých gangů, natočil Francis Ford Coppola původně jako levnou gangsterku. Měla jej alespoň zčásti zachránit před dluhy, s nimiž se na počátku 70. let potýkal. Vynesla mu však mnohem víc, než čekal - podobně jako druhý díl - a Coppolovi zajistila prestiž, o jaké se mu ani nesnilo.

DVD nabízí vzhledem ke stáří kopií prvních dvou filmů (1972 a 1974) překvapivě kvalitní obraz. Se zvukem i některými efekty je to místy horší, nicméně komplet tří filmů včetně velkorysého doprovodného materiálu za to stojí. Kde jinde získáte tak ucelenou a atraktivní informaci o tom, jak vznikalo to které dílo?

(ska)