4
vychází 14. 1. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Dobeš pro Streichla, Streichl pro Dobeše

Před dvanácti lety se bývalým režimem rozhodně nepříliš oblíbený písničkář Pavel Dobeš konečně dočkal první desky Skupinové foto a prošpikoval ji dnes už zlidovělými písněmi, jako Jarmila, Zahradník, Zum Zum, Zapomenutý trumf nebo Calvera. Ač poté vyšlo několik dalších Dobešových alb (Zátiší s červy, Zpátky do trenek nebo Průzkumný let), žádnému se už nedostalo tolik pozornosti jako jeho debutu, kterým krátce před listopadem 1989 perestrojkou zřejmě zaskočený ředitel vydavatelství Panton potěšil desetitisíce posluchačů.

Dobeš, dnes už dvaapadesátiletý obyvatel Hradce Králové, leč rodák z Frýdku-Místku, bývá stále považován za jeden z vrcholů hvězdného severomoravského folkového trojúhelníku - vedle Jarka Nohavici a Josefa Streichla. A právě z písní Josefa Streichla, jakéhosi folkového bluesmana z Orlové, který kdysi začínal s Vlastou Třešňákem, později hrál v kapelách i samostatně a ve druhé polovině osmdesátých letech hojně koncertoval s Jaromírem Nohavicou, Dobeš sestavil své nové album, nazvané K svátku. Od muzikanta, jehož jméno může být synonymem autorské soběstačnosti, by takový čin asi málokdo očekával. Nejde však o vyústění Dobešovy tvůrčí krize, spíš o projev obyčejné lidské solidarity: Streichl je po mozkové příhodě neschopen koncertování a autorské honoráře mu jistě přijdou vhod.

Písničky z nového alba Pavla Dobeše si můžete poslechnout v pondělí 21. ledna po 21. hodině na ČRo 2 - PrahaZ diskografie Pavla Dobeše ale "streichlovská" deska nevyčnívá jen tím, že je tu Dobeš pouze vnímavým interpretem - skladeb se ve studiu ujala pozoruhodná doprovodná skupina, v níž hrají mj. Radek Pastrňák, jeho kolega z But Richard Kroczek, Dobešův dávný spoluhráč Miloš Dvořáček a na foukací harmoniku i sám autor. Dobeš tak natočil své první kapelové album, jež může pestrostí aranží a vesměs bluesovým, navíc "vážným" repertoárem leckoho překvapit. Poslechneme-li si však s odstupem let i ty nejhumornější Dobešovy písně, zjistíme, že za příběhy, o kterých se v nich vypráví, vždy číhá něco, co zase tak k smíchu není. Už proto by nebylo na místě vnímat album K svátku jen jako dobrý skutek. Užitek z jeho natočení může mít i Pavel Dobeš.

MILAN ŠEFL

(Pavel Dobeš: K svátku. CD, 46 minut. Vyd. Monitor-EMI, 2001)