3
vychází 7. 1. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Matrix: Nová návštěva

Pamatujete na strhující filmovou sci-fi o lidech žijících v podivném světě, který jim programují počítače? Jmenoval se Matrix a získal si početný zástup bezvýhradných fanoušků. Společnost Warner Home Video nyní nabízí nejen jim dokument o tom, jak se film točil a jak vznikaly jeho vizuální efekty, nazvaný Matrix: Nová návštěva.

Připomeňme si stručně syžet hraného filmu. Mimořádně nadaný a bystrý mladík Thomas pracuje v počítačové firmy a přes noc si přivydělává prodejem tajných dat vlivným zájemcům. Jednoho dne vstoupí do jeho života postavy ze snů, které jej vzrušovaly ve spánku. Ukazuje se, že svět, v němž muž žije, není tak docela reálný. Nýbrž že jde o program, který jemu, stejně jako dalším lidem, připravuje Matrix. Co nebo kdo je Matrix, však zůstává záhadou. Ostatně ve filmu není tato otázka ani tak podstatná, spíše pochybnosti o tom, kde žijeme a zda to, co vidíme a co se odehrává kolem nás, opravdu existuje. Zda nejde o projekci, kterou nám "pouští" kdosi jiný a jíž jsme uvěřili.

Více než dvouhodinový dokument režiséra Joshe Orecka nabízí pohled do zákulisí trikového týmu Matrixu, který měl značnou práci s vymýšlením jednotlivých postupů a výtvarných momentů (a právem si odnesl Oscara za vizuální efekty). Vedle trikařů a šéfů skupin se znovu potkáme s Keanu Reevesem v roli Thomase, Laurencem Fishburnem jako Morpheusem a Carrie-Anne Mossovou v roli Trinity. Uvidíme je v situacích, jak nacvičují detailně pohybové scény, diskutují o svých rolích, a samozřejmě si osvěžíme i některé efektní akční scény. Například létání vzduchem nebo rozplývání se v prostoru, zkrátka řadu nevšedních prvků posouvajících možnosti filmové technologie do nových dimenzí. A možná i úvahy o světě, v němž žijeme a do kterého tak bryskně a sebevědomě vtrhly počítače.

(ska)