3
vychází 7. 1. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 14. 1. 2002 ČT 2 - 21.30 hodin

Co odhalilo vyšetřování

Cyklus nizozemských filmů pokračuje snímkem Charakter, dalším z úspěšných oscarových adeptů. Režisér Mike van Diem pojal příběh jako retrospektivu: mladík Jacob (Fedja van Huet) zadržený pro podezření z vraždy vypráví vyšetřovateli historii svého života: narodil se jako jediný syn chudé služebné, která posluhovala bezcitnému soudnímu vykonavateli (Jacob Declair, jehož si pamatujeme z filmu Antonia). Otěhotněla poté, co se jí jednou zmocnil. Hoch vyrůstal v nuzných poměrech, trpěl nedostatkem mateřské lásky, kterou mu matka nebyla schopna poskytnout, děti se mu vysmívaly. Přesto vlastní pílí dosáhl vzdělání, završeného doktorátem z práv. Celý jeho život se však prolínal s temnou (ne)přítomností otce...

V nizozemském snímku Charakter propojil režisér Mike van Diem kriminální zápletku se sociálními motivyFilm se odehrává ve 20. letech, jejichž reálie jsou vykresleny s velkou pečlivostí - nejen syré ulice dělnických čtvrtí, potemnělé příbytky a zatuchlé kanceláře, ale také oblečení a dokonce filmová projekce jakési němé grotesky. Film zachycuje i sociální bouře, nezaměstnaní se bouří proti soudnímu vykonavateli, který nezná slitování ani bázeň. Má-li někoho vystěhovat z bytu, činí tak bez ohledu na nebezpečí, nebojí se vstoupit do rozvášněného davu. Ale jak Jakob poznamenává: kdo nevnímá nebezpečí, ještě nemusí být statečný. Je to spíše netečnost vůči trpícím, kteří ve své bezmoci nenacházejí jiné východisko. Tato rovina však zůstává jen na úrovni poněkud bizarního koloritu, který nemůže zprostředkovat reálný rozměr sociálních zápasů včetně tak přitažlivé komunistické utopie.

Také celá kriminální zápletka je vnášena spíše zvenčí, slouží jen jako zatraktivňující prvek. Jacobova postava se zdá být dílem idealizována (počínaje soukromým vzděláváním pomocí naučného slovníku a konče jistou plachostí ve vztahu k ženám), dílem motivicky nedořešená, protože pohnutky jednání vykazují značnou dávku umělé konstrukce. Místy celé vyprávění působí, jako kdyby výchozím půdorysem byla sentimentální vyprávěnka o tom, jak chudý hoch svou přičinlivostí ke štěstí došel, byť málem uvízl ve vražedné síti. I herecké ztvárnění má rezervy: zatímco Jacob zůstává vzdychavě unylý a jeho rozhodnutí bojovat s otcem postrádá reálnější rozměr, soudní vykonavatel je naopak modelován až k bezmála démonickým rysům, v obou případech však velice povrchně a se sklonem ke klišé. Přesto Charakter představuje zajímavou ukázku soudobé evropské tvorby.

JAN JAROŠ


Úterý 15. 1. 2002 NOVA - 22.25 hodin

Přiznání milenky

Jean McAvoy jednoho dne navštíví neznámá žena, která jí prozradí, že je milenkou jejího manžela Erika a že se jí muž chce zbavit a zabít ji. Jean začne manžela pozorovat a skutečně všechno nasvědčuje tomu, že měla pravdu. Jean je však psychicky nevyrovnaná, a tak jí pochopitelně nikdo nevěří a ona není schopna nikoho přesvědčit, že se opravdu něco děje. Že vše, co se děje, je předem připraveno manželem a jeho milenkou.

Režie Andy Wolk a David Richards. Hrají Cheryl Ladd, John Terry, Peter Howitt, Gillian Bevan, Rosie Cavaliero a další.


Středa 16. 1. 2002 PRIMA - 12.20 hodin

Kauza lásky

Stefano Rossi nastoupil do funkce zástupce státního návladního a zatím se pokouší zorientovat. Brzy však přichází jeho první velký případ. V řece je nalezena mrtvá dívka, která by mohla být pohřešovanou Corinou Montiovou. Tato bohatá dívka s pestrou minulostí byla zapletena do drog, a tak první kroky v pátrání vedou Stefana mezi narkomany. Během pátrání se Stefano zamiluje do Corininy nevlastní sestry, což mu případ ještě více komplikuje.

Režie Riccardo Sesani. Hrají Stephane Ferrara, Marina Giulia Cavalliová, Marialuisa Tedeiová, Giovanni Vettorazzo, Stefano Abbati, Giada Desideriová, Marcos di Stefano a další.


Čtvrtek 17. 1. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Vše pro lásku

Vikomt Jacques Saint Ives je původem šlechtic, přesto se podivným řízením osudu ocitl v hodnosti kapitána v Napoleonově armádě. Svou rodinu ztratil tento mladý, pohledný muž v revoluci a svou nevinnost v bitvách. Husaři jsou odjakživa přelétaví ptáčci a Paříž roku 1813 je městem soubojů, vína a žen. A Jacques dělá čest pověsti své jednotky a plnými doušky vychutnává vše, co mu může metropole nad Seinou nabídnout. Netuší ovšem, když se tak žene z jednoho souboje do druhého a z jedné ložnice do druhé, jak zásadně změní tento způsob existence jeho osud. Netuší, že brzy bude místo slušivé kapitánské uniformy nosit vězeňské hadry, ani to, že tam kdesi za mořem na něj čeká nejen veliká a opravdová láska, ale i největší překvapení jeho života...


Pátek 18. 1. 2002 NOVA - 16.45 hodin

Memphiská kráska

Úspěšný válečný film se odehrává v květnu roku 1943 a jeho hrdiny je sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17 nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které se by podařilo přežít pětadvacet nasazení, jenže cílem dalšího náletu má být letecká továrna v Brémách a všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek, vždyť šanci na návrat domů mají na dosah, a přece téměř nedosažitelnou. Jejich napětí ještě zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. A když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je okamžitě útok nepřátelských stíhaček.

Režie Michael Caton-Jones. Hrají Mathew Modine, Eric Stoltz, Tate Donovan, D. B. Sweeney, Billy Zane, Sean Astin a další.


Sobota 19. 1. 2002 ČT 1 - 20.50 hodin

Nikdy si nepřestaň věřit!

Nezbytností divácky přitažlivého filmu je orientace na předvídatelná schémata - a těch si v americkém snímku Jerry Maguire, který natočil Cameron Crowe, užijeme dosyta. Je to dílo, které nepředstírá nějakou hlubokomyslnost - chce především pobavit shluky leckdy paradoxních situací. Bylo by možné filmu vyčítat, že je plochý, sesmolený ze samých prefabrikátů, ale takový je už výchozí záměr.

Předvídatelný a trochu naivní děj, ale také dobrá zábava - to je film Jerry Maguire režiséra Camerona CrowaJeho zacílení přitom vyhmátlo a přesně pojmenovalo sledovaný problém. Vypráví o prohlédnutí sportovního agenta (snaživý Tom Cruise), jenž se za své návrhy na zlepšení práce dočká nakonec vyhazovu. Prožívá krizi, když přichází o jednoho klienta za druhým, nakonec mu zůstává jediný - mohutný černoch, hrající ragby, jenž mu jediný věří. V jeho roli se blýskl Cuba Gooding Jr. Celé vyprávění se vztahuje k jediné ideji - aby si lidé neudržovali ve svém zaměstnání jen racio a chladný kalkul, ale také aby projevovali cit a soucítění. A týká se to sportovních agentů i jejich klientů, kteří často hledí jen na výši honorářů. Hrdinovu cestu ke konečnému triumfu provází i sličná sekretářka, vdova s dítětem, která jako jediná s Jerrym odešla z jeho původního zaměstnání a snaží se mu pomáhat. Jejich vztahy však přerostou v lásku, podmíněnou zejména malým chlapcem, jenž si s Jerrym báječně rozumí.

Připravme se na to, že vyprávění je předem nalinkováno a hrdinové ve správnou chvíli našpulí očekávaný výraz tváře. Vše zapadá do celkového obrazu jako střípky nepříliš náročného puzzle, v němž není místo na nějaké překvapení. Ostatně i skupinka zřejmě feministicky uvažujících, muži zklamaných žen se chová velice decentně. Bylo by snadné tento film odsoudit, označit jej za veskrze tezovitý, naivní, za ukázku zbytečnosti; avšak nezbývá než opakovat: koho příběh od počátku uspokojí, nebude litovat. Ostatní mohou přepnout jinam.

(jš)


Neděle 20. 1. 2002 PRIMA - 21.45 hodin

tady nebudu

Manželé Sabina a Michael Schreiberovi s dvěma dětmi žijí prozatím šťastným životem, tento stav však už nemá trvat dlouho. Sabina má totiž zhoubný nádor, který roste velmi rychle, a tak jí podle lékařovy předpovědi zbývá půl roku života. Nemá moc času na to, aby své blízké připravila na to, až se budou muset obejít bez ní. Chce, aby si Michael co nejdřív po její smrti našel ženu, která by mu se vším pomohla, a dokonce by už o jedné vhodné kandidátce věděla. Hrají Anke Sevenichová, Heio von Stetten, Susanne Michelová, Kay a Ivo Möllerovi, Katharina Matzová, Barbara Fockeová a další.