3
vychází 7. 1. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

František Mifek, redaktor ČRo Hradec Králové

Vaše cesta k mikrofonu?
Drogu zvanou mikrofon jsem poprvé ochutnal v šestnácti letech s patřičnými následky začátečníka včetně trémy a celkového třesu. Tím pravým rozhlasovým "závislákem" jsem se však stal o mnoho let později, a to díky shodě příznivých okolností a pražskému Country radiu. Společenské změny mi umožnily splnění dávného snu až na prahu zralosti. Nebýt jich, živil bych se dodnes, jak říkávala moje maminka, poctivě - čili rukama. Posledních pět let zápolím s mikrofonem v královéhradeckém studiu Českého rozhlasu, kde si každodenně ověřuji sám na sobě platnost hesla "nikdo není dokonalý".

Vaše rozhlasová "nej"?
Rozdělil bych je alespoň na dvě roviny. Pasivní - v podobě vzpomínek nezaujatého posluchače na mistry svého oboru. Na režiséry, herce či předchůdce dnešních bavičů. Jmenovat nechci a nemohu - výčet by byl poměrně dlouhý.

A pokud jde o zážitky aktivní, asi by zvítězila moje reportážní cesta s řidičem kamionu do Anglie. Kromě jiného proto, že mi umožnila poznat, co obnáší činnost v jiných profesích tak trochu na vlastní kůži a natočit přitom spoustu zajímavého materiálu.

Co vás drží nad vodou?
Všechno, co mne nepotápí. To jest rodina, včetně stále dobře naladěné čtyřnohé "němé tváře", melodická muzika v rozpětí "od Bacha po Vlacha", občasná národní hrdost, kamarádi, dobrá kniha. V neposlední řadě pak situace, kdy příjemně překvapen zjišťuji, že dobrý člověk ještě žije.

(reé)