3
vychází 7. 1. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Mig 21: Snadné je žít
(B&M Music/Universal Music)

Je už málem pozdě vychvalovat debutovou desku "neznámé" skupiny: Mig 21 se totiž mezitím stal skupinou věhlasnou a deska byla měsíc od vydání nejen stokrát vychvalována, ale hlavně kupována: na křtu v pražské (vyprodané!) Lucerně získala už Zlatou desku. Když ale říkám, že je to skvělá deska, neopakuji jen názor většiny - on je to doopravdy neuvěřitelný počin. Takový, že vám nevyrazí dech, nepřináší nic nového, co by šokovalo, ale - je to osvěžení unuděné tuzemské hudební scény. Jirka Macháček, kterého i s jeho kapelou proslavil film Samotáři, se vyžívá v neobvykle humorném zpěvu i psaní úžasných, na bránici útočících textů. Rovnocenným partnerem je mu autor hudby a kytarista Tomáš Polák a "třetí vrchol migovského čtyřúhelníku" Pavel Hrdlička (trumpeta a klávesy), jakož i další hudebníci. Všichni dohromady si dělají legraci ze všeho včetně sebe sama. Deska je prošpikována hity jako Snadné je žít, Skejt, Žlutý dvouplošník či Jaro léto podzim zima a musíte ji prostě mít!


Crazy Town: The Gift Of Game
(Sony Music)

Poznávací znamení: sedm překřikujících se kluků z LA s tvrdou hudbou za zády. Jak je rozeznat od milionů podobných? Nevím. Asi nijak. Další New Kids On The Block nové doby se zaštiťují rapem a hardcorem, jsou "nadupaný a naštvaný" a na jejich albu je nálepka "Parental Advisory", čili varování, že písničky obsahují texty nebezpečné pro nezletilé! Na jejich přiměřeně dobrém albu (na takové hudbě se nedá nic zkazit...) jsou i dva singly: Toxic a Butterfly (pro změnu: největší "hit" je největší "shit"). Z hlediska příšerného megahitu Butterfly jde o další nafouklou bublinu MTV. Zbytek alba je rozhodně zajímavější a naživo rovněž nemusejí být k zahození - ostatně, v Čechách už hráli.


Bílá nemoc: Malostranská beseda live
(vlastním nákladem)

Hudebně pozitivní skupina Bílá nemoc je stíhána tíživým osudem. Nedlouho po vydání posledního studiového alba Zloději obálek byl zavražděn její "otec" Tomáš Poláček, o rok předtím zemřel hlavní textař František Stralczynský. Zdálo se, že se Bílá nemoc ani nedočká desátého výročí, které připadlo na loňský podzim, zbylí členové však kapelu vynesli z popela a její neutuchající životnost dokázali živou deskou, která vyšla po pečlivé přípravě až nyní. Kdo Bílou nemoc dosud nepoznal, sotva zaznamená Poláčkovu nepřítomnost, kterého jeho kamarádi učinili skutečně nesmrtelným. Všechny písně pocházejí ze tří studiových alb, jedinou novou věnoval Bílé nemoci Jan Burian (Blues pro věřitele). Na desce hostují významní hosté - Věra Martinová pravda poněkud zapadá, Ivan Hlas (který se skupinou často spolupracoval) je o poznání lepší a vrcholem je Wabi Daněk v písni Vlci.

(pen)