2
vychází 31. 12. 2001

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


Šárka KadlecováTVÁŘ ZA MIKROFONEM

Šárka Kadlecová, redaktorka ČRo Regina

Vaše cesta k mikrofonu?
K moderování jsem se dostala přesně ve svých dvaceti letech: v den mých dvacátých narozenin mi bylo přiděleno první samostatné vysílání. Provázela ho tak velká tréma, že se ten den o jakékoliv oslavě nedalo vůbec mluvit. Začínala jsem v pražském hudebním rádiu, kde jsem musela nejenom mluvit, ale také odbavovat zprávy, reklamy, anonce a pouštět hudbu.

Má potřeba více mluvit mě časem přivedla na celoplošnou, víceméně zpravodajskou, stanici. Po dvou letech jsem dostala nabídku z ČRo Regina na odpolední vysílání ve všední dny, a protože byla přesně podle mých představ, neváhala jsem ani chvíli. V současné době připravuji a moderuji na Regině dopolední vysílání.

Vaše rozhlasová "nej"?
Můj největší trapas se odehrál během soutěže, kterou jsem si pečlivě připravila, leč bohužel s chybnou odpovědí. Z nějakého důvodu jsem o její správnosti byla přesvědčená, a tak mě nenapadlo si ji ověřit. Shodou okolností si bohužel stejný "nesmysl" myslel i první volající posluchač. Po jeho odpovědi v éteru jsem začala jásat a opěvovat jeho moudrost, kterou jsem posléze také ocenila připravenou cenou. Jaké však bylo mé překvapení, když se vzápětí začali ozývat další posluchači a vesměs velmi laskavě a opatrně mě na můj omyl upozorňovali. Telefonátů byla celá řada, nebylo tedy pochyb o tom, že jsem se dopustila velmi nepříjemného faux pas. Od té doby si každou informaci ověřuji ne jednou, nýbrž raději třikrát!

Co vás drží nad vodou?
Pochopitelně je to moje rodina a mí přátelé. Mnohokrát jsem si už ověřila, že mám kolem sebe lidi, kteří mě vždy podpoří a u kterých najdu pochopení. Kromě toho mě drží nad vodou vědomí, že stále ještě existují vstřícní, ochotní a tolerantní lidé. To je pro mě odjakživa nesmírně důležité. Tito lidé ze mě dělají lepšího člověka. Také mám ráda lidi s úsměvem na tváři, kteří rozdávají dobrou náladu. Já se o něco podobného pokouším prostřednictvím éteru.

(reé)