1
vyšlo 27. 12. 2001

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 31. 12. 2001 ČT 1 - 17.30 hodin

Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!

Cestování časem není dnes už nic nového a mimořádného. Hrdinů bez bázně a hany, kteří s neuvěřitelnou snadností překonávají hranice času a prostoru, se zejména v minulých desetiletích urodily celé houfy. Jejich dopravní prostředky se ovšem většinou vyznačují takovou technickou dokonalostí a vymakaností, že i laikovi musí být jasné, že s takovou výbavou to nemůže být nic těžkého. Ovšem cestovat časem v podomácku vyrobeném stroji, jenž se ze všeho nejvíc podobá venkovské kadibudce, to dokáže opravdu jen poslední potomek slavného rodu Bestiánů se svým věrným sluhou Packalem. A nebyli by to oni, kdyby ten jejich výlet do historie lidské dějiny malounko nepoznamenal...


Úterý 1. 1. 2001 NOVA - 20.00 hodin

Z pekla štěstí II

Film, který je pokračováním jedné z nejúspěšnějších českých pohádek 90. let, vznikal od června 2000 a premiéru měla počátkem roku 2001. Natočil ji opět režisér Zdeněk Troška. Natáčelo se na takových místech, jako je Telč, město zanesené do seznamu chráněných památek, jeskyně Adršpachu nebo hrad Gutštejn.

Hrají M. Kuklová, M. Šimůnek, D. Hůlka, S. Laurinová, V. Brabec, D. Morávková, Lukáš Vaculík a další.


Středa 2. 1. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Princ egyptský

Princ Egyptský, biblický příběh o předurčeném Vykupiteli, se v rukou animátorů proměnil v hudební velkofilm, který zaujal filmové diváky celého světa, přicházeje jako jeden z nejúspěšnějších filmů všech dob. Jedinečná animace a vynikající hudba, oceněná Oscarem za nejlepší originální píseň When You Believe, vnáší do tohoto okouzlujícího filmu s nezapomenutelnými postavičkami život. Přenesme se do Egypta, kde se odehrává bájný příběh dvou bratrů, jednoho pocházejícího z královské krve, druhého sirotka s neznámou minulostí. Vyrůstali jako nejlepší přátelé, dělili se o mladickou nespoutanost a zdravou rivalitu. Avšak pravda je definitivně rozdělila, jeden z nich se stal panovníkem největšího světového impéria, druhý se rozhodl pomoci svému lidu. Soupeření, jak už tomu v životě bývá, nakonec navždy změnilo jejich životy - a svět.


Čtvrtek 3. 1. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

Příběhy ze zákulisí historie

"Začali jsme si uvědomovat, že slavný mafiánský seriál Chobotnice má oproti české rozvědce směšně málo chapadel," vzpomíná vedoucí tvůrčí skupiny Karel Hynie na začátky nového dokumentárního cyklu Československo ve zvláštních službách. Téměř před deseti lety ho upozornili zahraniční přátelé, že v Americe je možné se setkat s někdejšími prominenty komunistické rozvědky. Téma vypadalo zajímavě, určitě by vydalo na dokument, řekl si Hynie a odjel na pár dní do USA. "Atraktivní látka však brzy nabrala efekt pohádkového vařícího hrnečku."

Průvodcem všemi díly cyklu Československo ve zvláštních službách je někdejší nadějný český herec Ivan Palec, který žije od roku 1968 ve Francii (v šedesátých letech byl hercem Divadla Na zábradlí a hrál i v řadě filmů - Všude žijí lidé, Hlavní výhra, Zkouška pokračuje)Práce na rodícím se projektu probíhaly nejdřív téměř náhodně, připouští Hynie; ten přišel s jedním námětem, jiný s druhým, z nečekaného setkání se vyklubala zajímavá story. Ukázalo se také, že někteří zvlášť zajímaví protagonisté či aspoň lidé, kteří toho "hodně věděli", jsou staří a nemocní a bylo by dobré se za nimi vydat včas. Několikaletá scenáristická příprava, osobní kontakty, rešerše, sběr materiálu, natáčení do společného archivu - to vše nyní nazývá Hynie "extenzivními i intenzivními pracemi". Cyklus ale postupně nabýval pevného tvaru a definitivní podoby - zejména díky autoru koncepce i námětů jednotlivých dílů, publicistovi Karlu Pacnerovi, dramaturgům (Haně Palcové a Jiřímu Janků) a samozřejmě desítce režisérů, kteří každému dílu vtiskli svůj osobitý rukopis.

Osmnáct částí cyklu přinese fakta o zpravodajských aktivitách, které pomáhaly bourat monarchii, o tom, jak prezident Beneš naletěl nacistické kontrarozvědce, o tajemném agentu A-54, také však o agentech chodcích, o temném podílu sovětských rozvědek na únorovém puči 1948 a vpádu okupačních vojsk v srpnu o dvacet let později. Jedna kapitola je věnována někdejšímu komunistickému ministru vnitra Barákovi, za jehož éry bylo uneseno z Rakouska a západního Německa zpět do ČSR několik významných emigrantů.

Jednotlivé díly cyklu jsou řazeny chronologicky; nejde tu však o systematické dějiny československé špionáže, ale o poutavé příběhy lidí, o překvapivé pohledy za kulisy dějů, významně ovlivňovaných skrytými aktivitami zpravodajců. Už nyní se naznačuje možnost - ne-li potřeba - dalších pokračování. Pracuje se na devatenáctém, aktuálním díle o terorismu, navíc Karel Hynie připouští, že zůstalo dosud nezpracováno několik důležitých kapitol: například příběhy plukovníka Moravce, kapitána Minaříka či stále poněkud záhadné osobnosti Karla Köchera. Špionážní služby jsou zkrátka dlouhým, téměř nekonečným příběhem...

(ap)


Pátek 4. 1. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Nekonečný příběh 2

V roce 1984 natočil režisér Wolfgang Petersen pohádkový film Nekonečný příběh podle knihy Michaela Endeho. Měl úspěch. V roce 1989 se úkolu natočit pokračování dobrodružství malého Bastiena ve snové říši Fantazii ujal režisér George Miller. Základem adaptace se stal druhý díl Endeho knihy. Malý Bastien tu po smrti maminky žije sám s otcem. Nejraději před nevlídnou skutečností utíká do snění. Říše Fantazie znovu potřebuje pomoci, neboť je ohrožena všepohlcující Prázdnotou, zaviněnou tím, že lidé přestávají snít. To se hodí zlé čarodějnici Xaidě, která chce zbavit moci Dětskou císařovnu a uspořádat svět Fantazie podle svého. Bastien se pochopitelně znovu setkává se svými pohádkovými přáteli, indiánským chlapcem Átrejem a drakem Falkem. Každé jeho přání v říši Fantazie ho ovšem stojí jednu vzpomínku na minulý život ve světě lidí. Naštěstí má své přátele a své poslední přání.


Sobota 5. 1. 2001 ČT 1 - 20.50 hodin

Zrádné pozvání na večeři

Pro příběhy Francise Vebera je příznačný nějakým způsobem roztržitý člověk, zpravidla smolař a zmatkař, který ve společnosti "normálních" lidí působí jen rozruch, a své okolí nevědomky dokáže úplně vyvést z rovnováhy. Také komedie Blbec k večeři naplňuje toto schéma beze zbytku. Prakticky celá se odehrává v luxusním bytě bohatého nakladatele Brochanta (Thierry Lhermitte). Ten se spolu s přáteli pravidelně scházívá na slavnostní večeři, kam má každý za úkol přivést co největšího blbce, aby se společnost mohla na jeho účet dobře bavit.

Jacques Villeret v Blbci k večeřiBrochant objeví díky příteli dokonalý objekt: dobromyslně upovídaného Francoise Pignona (Jacques Villeret). Pokračuje plně v linii ztřeštěné postavičky z předchozích Veberových příběhů, dříve většinou psané pro Pierra Richarda, dokonce nosí stejné jméno - Pignon se jmenoval již hrdina z Dotěrného chlapa, Uprchlíků, z komedie Otec a otec. Jenže Brochanta téměř znehybní "houser" (aneb jak nebezpečné je hrát golf!), takže účast na večeři musí odvolat, načež se svým "blbcem" zůstává sám v bytě, vystaven jeho katastroficky končícím aktivitám.

Villeret, jenž nejnověji exceluje ve vražednické komedii Zločin v ráji (věřím že ČT neopomene ani tento film), má svého roztomilého hrdinu promyšleného do nejmenších detailů, ostatně jej mnohokrát hrál na jevišti. Působí zcela uvolněně, spontánně a bezprostředně, nikde nepřehání ani neupadá do laciné karikatury, modeluje pevně ohraničený portrét člověka, který možná může být na první pohled směšný, ale přitom jeho citová vstřícnost a obětavost dosahuje takové intenzity, že by mu mohli všichni ostatní jen závidět.

Ačkoli film nezastírá svůj divadelní půdorys, je rozehrán s takovou vervou a inscenační lehkostí, že výsledkem je omamně šumivá konverzační komedie, právem spoléhající na nosnost nepřetržitě se valících verbálních vtipů, aniž by vadilo uzavření mezi čtyři stěny.

(jš)


Neděle 6. 1. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Den, kdy nevyšlo slunce

Televizní filmy jsou vlajkovou lodí veřejnoprávní televize. Právě v nich získávají příležitost blýsknout se svým uměním herci všech generací. Televizní dramatická tvorba dává možnost tvůrcům i divákům nahlédnout do nejrůznějších žánrů a přiblížit divákovi herecké umění v detailu. Také na letošní rok je připravena široká škála dramatických pořadů, v nichž se budou střídat detektivní příběhy, komorní psychologická dramata, konverzační komedie, rodinné příběhy, ale také zajímavé debuty studentů či čerstvých absolventů FAMU. Během roku uvidíme také několik televizních premiér distribučních filmů, které vznikly v koprodukci s Českou televizí. Z lednových premiér se můžeme těšit na detektivky Den, kdy nevyšlo slunce a Nikdo neměl diabetes a psychologické drama Samota.