1
vyšlo 27. 12. 2001

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Tuzemské pralinky

Český rozhlas 3 - Vltava, 31. prosince 10.15 hodin

"Když je v Praze pěkné počasí, svítí slunce a na nebi je jen několik mráčků beránků, dělá se úplně nejlepší rum. Na všech pražských střechách, především v okolí Královské cesty, jsou umístěné zvláštní teleskopy, mají tvar plochých talířů a jímají sluneční paprsky. Ty pak ve zvláštních porcelánových trubkách zkapalní ve zlatohnědé krůpěje, které jsou soustavou jemných trubiček odváděny do sklepů pod Staroměstským náměstím. - Někde pod Husovým pomníkem je centrální pípa. Stojí u ní chlápek v kožené zástěře s plechovým hrníčkem, na kterém je namalovaná kopretina, a stáčí ty zlatavé krůpěje. Ve chvíli, kdy má hrneček plný, zakryje slunce jeden z mráčků-beránků. Chlap v zástěře pak přelévá obsah do láhve. Když se vrátí k pípě, vítr mrak odfoukne a slunce zahájí další výrobu. Sluneční paprsek letí, naráží na stříbrný teleskopický talíř, mění skupenství v plynné a v porcelánových trubkách kapalní. Protože RUM je cezený slunce! Je to tak a bude to tak, až do skonání světa."

Tak mi pravil Martin Liška - herec a básník. Patřil k zakladatelům divadla Paravan, ale celý svůj divadelní život prožil na kladenské scéně. Byl to více než dobrý herec a více než skvělý člověk. Byl na světě druhým pro radost. Kam přišel, tam zdobil.

Kdysi jsme spolu seděli u potoka v Šárce a já mu říkám:" Martine, napiš mi básničku tady o té strouze!" Jen na pár vteřin se zamyslel a řekl:"Teče potůček bublavý a je samej pstruh. Banky jsou prachama nabitý a já jsem samej dluh!" V jedné rozhlasové hře prožije hlavní postava klinickou smrt. Ze světa mrtvých se vrací s poznáním a vzkazem pro ty, co ještě žijí: "Vzpomínejte na nás mrtvé, protože vaše vzpomínky, to jsou jediné chvíle, kdy my znovu žijeme."

Toto je vzpomínka na Martina Lišku. Napsal ji kolega herec, již dlouho také mistr pera v oboru fejetonistiky - Michal Pavlata. Přinesl do naší literární redakce rukopisný svazeček veršů s názvem Cezený slunce na papírech zjevně ohmataných. Není divu, i u nás šly z ruky do ruky. Jen jsme nevěděli, jak a kam je v našem běžném schématu zařadit. Až nám přišel na pomoc - Silvestr! Pod názvem Tuzemské (čti rumové) pralinky je uslyšíte v povolaném podání Michala Pavlaty. Režie pořadu - Hana Kofránková.

PAVEL ŠRUT