číslo 52/2001
vychází 17. prosince

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Obraz nepřítele

Když pozoruju naši politickou scénu, tak si často říkám, že voliče asi vůbec nezajímá politický program jednotlivých stran. Většinu času a prostoru dávají média i lid obecný jednotlivým osobnostem, jejich šarmu, charizmatu a hlavně jejich vzájemnému soupeření. Konečně, říkám si, když bych chtěl nakoupit a dvě trhovkyně nabízely podobné zboží, půjdu asi k té jiskrné krasavici a puťka šedivá ostrouhá, byť by její zboží bylo třeba kvalitnější. A člověk je navíc bytost hravá s přebytkem emocí, převážně negativních, potřebuje tedy někoho obdivovat, hlavně ale taky zatracovat. Obraz nepřítele a představa jeho zničení je asi pro leckoho z nás nejdosažitelnějším terapeutickým ventilem přebytečných škodlivin. A politika má tu výhodu, že člověk nemusí mrznout na fotbalových stadionech a ničit si hlasivky. Svého nepřítele si nosí stále s sebou a kdykoliv mu může jít po krku.

Zdá se mi, že ač o přízeň voličů bojuje řada politických lídrů, stále oblíbenějším hitem pro zchlazení žáhy je hlásit se k táborům příznivců a odpůrců našich dvou Václavů - Havla a Klause. Takový fanda ví, že když jeho Václav řekne, co má rád, čemu straní a co mu vadí, tak ten druhý má asi rád to opačné a bude mu vadit to, čemu ten první fandí. A za to je třeba ho zatratit. Tak přicházejí témata našeho vstupu do EU, smyslu občanské společnosti či bombardování Jugoslávie a obdivovatelé svých idolů hned vědí, na které straně stát. I když si často nejsou jisti, jestli to, čemu fandí, taky vskutku chtějí, má-li to hlavu a patu, je-li to dobré, zlé, mravné či nemravné.

Po zápase Sparty se Slavií je občas slyšet i od skalních fandů obou klubů uznání pro hru soupeře. Jakmile skončil prezidentský souboj Bush - Gore, při němž mi často vstávaly vlasy hrůzou z jeho špinavosti, vzájemné ataky ustaly a oba soupeři začali svorně pracovat pro dobro Ameriky. Zdá se mi, že vzájemná neláska našich dvou Václavů a následně jejich fandů se stává evergreenem, není jen dočasným českým folklorem a smířlivá atmosféra blížících se Vánoc ji asi neutlumí. A přitom o nic moc nejde. Naši svobodu jejich souboje neohrožují, jen nám připomínají, že člověk je tvor, který se lehce zbavuje uvážlivé soudnosti, snadno podléhá emocím, rád fandí, miluje a nenávidí. Často bohužel i tehdy, kdy by bylo lépe si chladný rozum ponechat.

Dopsal jsem tento sloupek, otevřel noviny a hned mi ten z Václavů, který mi už nějaký čas pije krev, zvedl mandle. Ach jo!

JAN ŠPÁTA