číslo 52/2001
vychází 17. prosince

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Supraphon pro děti

I v čase akčních televizních podívaných patrně zatouží malí posluchači po "pouhém" zvukovém vyprávění; lze tak alespoň soudit podle úspěchu série cédéček s Pohádkami filmových princezen, princů a čarodějnic (první z jmenovaných titulů se dočkal už i zlaté desky). Společným jmenovatelem je tu vizuální, většinou filmový či televizní původ nosičů a taky umné zvukové "čarování", které spojuje zvuky z původního filmu se současnými dotáčkami. To je i případ klasické Pyšné princezny. Na podkladě kultovní české filmové pohádky ji na CD zdařile převedl rozhlasový režisér Jan Fuchs, jehož jméno je spojeno i s dalšími obdobnými projekty. Deska zachovala původní hudbu Dalibora C. Vačkáře a oživila hlasy z filmu (St. Neumanna, M. Kopeckého, J. Kurandové, K Effy), které se propojily s "novými" hlavními představiteli Sabinou Laurinovou a Markem Vašutem. Není však zvlášť šťastné, že "cédéčková" princezna Krasomila je zároveň i vypravěčkou. Herečka se sice snaží, ale její hlas, uvádějící do děje a současně ztvárňující princeznu, může posluchače poněkud zmást.

Krkonošské pohádky mají televizní původ a půjčily si odtud i hlasy Hany Maciuchové a Jaroslava Satoranského. Druhý díl, pohádku Boženy Šimkové Jak dostal Kuba od Krakonoše dukát, zdobí příjemná hudba Vadima Petrova. V režii Olgy Walló byla na CD nově "ozvučena" také klasická Sněhurka a sedm trpaslíků W. Disneyho. Do role hlavní hrdinky se půvabně vciťuje Lucie Vondráčková a zlou královnu hraje Radka Fidlerová. Dramatizované vyprávění provázejí opět původní filmové písničky.

Popularity časopiseckého dětského komiksu L. Štíplové a J. Němečka využil disk Čtyřlístek v pohádce (režie Lída Engelová); posluchači však jsou v tomto případě trochu ošizeni. I když příběhy zvířecího čtyřlístku namluvili populární představitelé - Magda Reifová, Tomáš Hanák, Milan Šteindler, David Novotný a Václav Vydra - veselý děj i "čtyřlístkovské" napětí tu ustupují na úkor až příliš jednoduchých písniček (V. Petrov). Nebo možná je z komiksu na CD přece jen nesnadnější cesta než z filmu či televize...

(ap)