číslo 50/2001
vychází 3.prosince

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Valentine

Horových prvků jsme si užili už v leckterém tematickém filmu. Málokdo by ale asi čekal, že nás překvapí i ve snímku, jenž se odehrává kolem svatého Valentýna - čili na den milenců. Právě takovou mrazivou zábavu vám nabízí na kazetách společnost Warner Home Video.

Příběh amerického filmu Valentine začíná na školní valentýnské slavnosti, kde se nevzhledný obrýlený hoch marně dožaduje pozornosti a tance od svých půvabných spolužaček. Kate, Paige, Lily a Shelly - obchází jednu po druhé, ale vždy se dočká pouze úsměšku a zamítnutí. Jen Dorothy, třídní "metráček", se s ním odebere na parket a posléze i pod schody k nevinným líbánkám. Když je tu překvapí parta spolužáků, předstírá, že ji její uhrovitý tanečník vlastně napadl. O deset let později jsou z dívek mladé dámy a na valentýnských slavnostech se nedočkavě rozhlížejí po vážné známosti. Začínají se však dít podivné věci - Shelly je jednoho dne nalezena zavražděná v pytli pro mrtvoly v pitevně fakulty, kde studuje, při dalším večírku zmizí Lily. Detektiv z městské kriminálky tuší, že společný jmenovatel vražd bude někde v minulosti, kterou dívky dobře znají.

Vkusně natočený horor (na motivy knihy Toma Savage) není z rodu těch nechutně krvelačných. Přesto se nevyhýbá detailně popsaným scénám vraždy, takže vždy vidíme, jakým způsobem k činu došlo a kdo jej spáchal. Tedy - v jaké masce. Atmosféru strachu navozuje režisér Jamie Blanks velmi dovedně osvědčenými prostředky. Pomalými jízdami a pohledy kamery místností či chodeb, vhodnou voleb barev a hrou se světlem a stínem a v neposlední řadě samotnou maskou vraha - tváří láskyplného andělíčka, který zdobí i podivná valentýnská psaníčka, jež dotyčný posílá dívkám, jako by dopředu ohlašoval svůj "zájem". Motiv masky jistě není nikterak nový, využila jej celá řada tvůrců, nicméně Blanks si s ním uměl vcelku působivě pohrát. Také prostředí, kde k vraždám dochází a která mají svou výtvarnou náladu, divácky fungují - ať je to pitevna, ztichlý suterénní bazén, kotelna či moderní videokulisy na valentýnském večírku. Díky tajemné hudbě Dona Davise a samozřejmě závěrečné pointě odhalení, které nechybí smysl pro humor, vyznívá Valentine jako slušný horový snímek, který nikterak neohromuje, ale také solidně a příjemně postraší.

(ska)