číslo 49/2001
vychází 26. listopadu

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Zuzana je zase sama doma

Dvaačtyřicetiletá americká zpěvačka, kytaristka, skladatelka, textařka a vzhledem k nedávno vydané knize The Passionate Eye také spisovatelka Suzanne Vega patří už hezkých pár let mezi stálice světové populární hudby. Zprvu byla vnímána jako křehká dívenka s kytarou na krku a její písně z osmdesátých let Marlene On The Wall nebo Luka už asi navždy zůstanou uloženy v klenotnici světového folkrocku. Pak se však její a capella nazpívané skladbičky Tom´s Diner chopilo producentské sdružení DNA a výsledný elektronický remix tohoto původně nenápadného popěvku se stal celosvětovým hitem. Také to zřejmě přispělo k nepřeslechnutelnému stylovému obratu v její tvorbě. V roce 1992 se Vega albem 99,9 F zařadila mezi ty nejkreativnější hudebníky - přičiněním nového producenta a také životního partnera Mitchella Fromma se porozhlédla po aktuálním muzikantském dění a její skladby získaly moderní zvuk a pestřejší aranže. Vrcholem její diskografie je však až album Nine Objects Of Desire z roku 1996, na kterém dospěla k jakémusi shrnutí všeho, co se od svých začátků naučila.

Trvalo pět let, než se Suzanne Vega opět přihlásila o slovo. A není se čemu divit. Právě zmíněný Mitchell Fromm se totiž před časem definitivně odporoučel z jejího života a ztroskotání zpěvačkou tolik ceněného vztahu se nemohlo na její aktivitě neprojevit. Ani na nových písničkách. Album Songs In Red And Gray, které pro svou převládající náladu asi nemohlo vyjít jindy než na podzim, působí, jako kdyby bylo natočeno před deseti lety. Absenci muže, který její písničky dokázal zvukově občerstvit a nabídnout mladšímu publiku, se Suzanne ani nepokoušela skrýt a moudře se vrátila k modelu, který ji v polovině osmdesátých let proslavil. Kdeže jsou zvukové či stylové výboje posledních dvou desek, album Songs In Red And Gray, to jsou přehledně vystavěné písničky, postavené na zvuku akustické kytary a také na zpěvaččině hlasu, který nám sděluje jistěže nikterak obveselující postřehy.

A tak tu máme album, jímž se možná do značné míry nedobrovolně vrací ke svým uměleckým kořenům jedna výjimečná písničkářka. Je-li to někomu málo, nechť se s tím (třeba jen na pár let) smíří.

MILAN ŠEFL

(Suzanne Vega: Songs In Red And Gray. CD, 46 minut. Vyd. A&M Records/Universal Music, 2001)

Nové písničky Suzanne Vega (na snímku) si můžete poslechnout v pondělí 3. prosince po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.