číslo 48/2001
vychází 19. listopadu

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Účelová demagogie

Jako by v případě domácích televizí platila nepřímá úměra - čím méně zaznamenáníhodného je k vidění přímo na obrazovce, tím více pozornosti publika poutá dění kolem ní. Zejména v posledních týdnech platí toto neradostné konstatování do písmene. Vyznat se přitom v záplavě názorů, komentářů, poznámek a připomínek aktuálně provázejících tu volbu ředitele ČT, jindy reprízu tahanic o nováckou licenci v podobě boje o TV 3 či další peripetie "soukromé kauzy" doktora Železného, není snadné ani pro mediální odborníky: většinou spíš účelově mlží, než objasňují. O to cennější je, objeví-li se na stránkách novin jasný názor člověka, který se na podobě tuzemské mediální scény dlouhodobě aktivně podílí. Upřímně nahlédnout do vlastních myšlenkových pochodů, a zprostředkovaně i osobně vyznávaných morálních hodnot, nechal šestého listopadu čtenáře MF DNES člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

Už titulek jeho příspěvku do čtenářského fóra "Pan Lauder není okradená chudinka" napovídá, co hodlá pan radní neinformovaným masám vysvětlit. Ponechme však protentokrát stranou pochybnou logiku znovu zopakovaného alibistického názoru, že vina je na obou stranách a Vladimír Železný "pouze" chytře předběhl potenciálního zloděje. Mnohem děsivější je Štěpánkova přímočará obhajoba podvodu jako legitimního postupu: "Stejně trapné jsou dnešní nářky nad tím, že Nova vysílá něco jiného, než na co dostala licenci. Za prvé: k těmto změnám došlo postupně a vždy v souladu se zákonem. A za druhé neexistuje žádná televize, včetně těch veřejnoprávních, která by v závislosti na poptávce neměnila nabídku" (...)

Skutečnost, že skupina intelektuálů sdružených ve společnosti CET 21 získala před lety vysílací licenci díky lživému příslibu téměř vzorově veřejnoprávního programu, zůstává dodnes bezprecedentním výsměchem tehdy poraženým konkurentům, morálce i právu. Především však předznamenala balkánskou praxi průběžného měnění pravidel během hry v duchu pevného řetězu vděčnosti a protislužeb... Citované tvrzení předního reprezentanta zájmů ODS ve "Velké radě" je účelová demagogie.

JAN SVAČINA