číslo 48/2001
vychází 19. listopadu

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Richard Müller v roce jedna

Slovenských zpěváků, které ani deset let po rozpadu federace české publikum neztratilo z dohledu, není mnoho. Miro Žbirka či Jožo Ráž jsou na tom nejlíp, Pavol Hammel, Peter Lipa či Pavol Habera o poznání hůř a o dalších pak není ani vidu, ani slechu. Výsadní pozici mezi všemi zmíněnými zaujímá Richard Müller, kterého už ale nelze považovat jen za slovenského interpreta. Když mu loni vyšlo album se skladbami otextovanými Michalem Horáčkem, posluchače jeho český zpěv nepobouřil, spíš naopak - považovali to za zcela přirozené.

Pracovitý zpěvák se však slovenštiny vzdát nehodlá - důkazem je jeho nové, opět čistě "slovenské" album. S výjimkou Ivy Bittové, která v některých písních vypomohla s vokály, se na něm podíleli jen slovenští muzikanti. Bohužel mezi nimi tentokrát schází dlouholetý zpěvákův spolupracovník Andrej Šeban, jehož kytara je poznávací značkou těch nejlepších Müllerových nahrávek. Náhrada se na česko-slovenské scéně hledá jen těžko, proto se ve studiu kytarových partů střídavě ujali hned čtyři hudebníci, ovšem Šebanově schopnosti kouzlit s atmosférou jednotlivých skladeb se nepřiblížil ani jeden. Což je ale asi tak všechno, co lze Müllerově novince vytknout.

Disk s prostým označením "´01" je velmi niterným albem. Zpěvák sice v jedné ze skladeb v narážce na svůj bulvárem stále omílaný výstřelek tvrdí, že "už nebudem nahý" a "nevyzlečiem sa ani před lekárom", ale většina písniček (zvláště těch sedm, které si sám otextoval) je tak upřímnou, převážně milostnou zpovědí, až se posluchači vnucuje otázka, zda to jistě zranitelný dotyčný "ustojí". Ale tak už to v případě šansoniérů bývá a Müller je zpěvákem-šansoniérem vskutku excelentním.

Do značné míry osobní záležitostí jsou i tři texty Jaroslava Filipa, nedávno zesnulého písničkáře, kterému Müller celé album věnoval ("Ďakujem za texty, pošli dalšie...," píše v bukletu). Filip je pod jednou z písní podepsán i jako autor hudby - jde o závěrečný Planý poplach duše, možná nejkrásnější skladbu alba, umocněnou i bonusem cédéčka - záznamem jakési pracovní, Filipem zkusmo odrecitované verze téže písně.

Velmi silné písničky pro Müllera napsal i producent celé desky Ivan Tásler, lídr kapely I. M. T. Smile a autor hitů Baroko či Srdce jako kníže Rohan. Jeho baladický (Rieka, Studňa), jazzem (2 líšky) i latinou (Ako vánok) inspirovaný autorský rukopis je v kontextu české a slovenské populární hudby posledních let skutečně občerstvující. A tím, že poskytl svůj talent ve prospěch Müllera, rozhodně neprohloupil. Stěží by našel tak invenčního a citem pro píseň obdařeného interpreta.

MILAN ŠEFL

(Richard Müller ´01, CD, 52 minut. Vyd. B&M Music a Universal Music)

Písničky Richarda Müllera (na snímku z obalu svého nového alba) si můžete poslechnout v pondělí 26. listopadu po 21. hodině na ČRo 2 - Praha