číslo 47/2001
vychází 12. listopadu

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 21. 11. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 17.00

Antonín Koniáš, sluha boží

Faktická podoba Antonína Koniáše není známa. Takto jezuitu zobrazil Adolf Kašpar v jedné ze svých ilustrací k Jiráskovu TemnuKdyž se řekne jezuita, tak skoro každý si vzápětí vybaví jméno Koniáš. Vlastně spíš symbol Koniáš. Protože málokdo si pocit intolerance - pronásledování jiné víry, než je ta jediná a spasitelná, vesele plápolající hranice knih, případně "Temno" Aloise Jiráska - uvede do souvislosti s historickou postavou pátera Antonína Koniáše, který nalezl klid a mír v jezuitské kryptě hned vedle jiného jezuity, totiž Balbína. Přemýšlel jsem, kterým barokním tématem uzavřít - alespoň pro letošní rok - řadu historických přesahů, legend a mýtů národní historie. Napadl mě právě Antonín Koniáš, tento sluha boží, který se díky Jiráskovu zmíněnému dílu stal jakýmsi barokním "fantomasem", zjevujícím se hned tam a hned onde, aby rozséval strach, nenávist, prostě to nejhorší ďáblovo semeno, ze kterého vyrůstají deformované charaktery, zapovězená témata a také všichni slavní donašeči.

Ale bylo to skutečně tak? Byl Antonín Koniáš jenom čiročirou esencí zla? Nebyl přece jenom - aspoň trošku - upřímným sluhou božím, který pálil také knihy nemravné a lascivní? Nebo nebyl jenom jedním z mnoha paličů? Koneckonců i náš slavný krajan Jan Amos Komenský doporučoval "býlí na scestí svádějící" vymítat ohněm. A co teprve věhlasný reformátor Kalvín, který se v Ženevě nespokojoval jenom s upalováním knih. Ale přeskočme pár století. Neměla doba nedávná své "libri prohibity" a nemůže současný strach euroatlantické civilizace, probuzený tak snadno provedenými teroristickými činy, vyvolat v život témata, která je třeba tabuizovat z moci úřední, nebo budou tabuizovány obyčejným a lidsky pochopitelným strachem autorů. Neboť intolerance a neschopnost racionální polemiky nemá své trvalé bydliště jenom v baroku.

A tak osmdesátá čtvrtá část cyklu EVROPA 2003 má název Antonín Koniáš, sluha boží. Možná bude provokativní, ale doufám, že vážený p. t. posluchač naší stanice unese rozpravu, ke které jsem pozval docenta Karla Bílého, autora knihy o Antonínu Koniášovi. A teď pár slov k posluchačské soutěži.

Otázky listopadového kola jsou následující:
1) Ve kterých letech působil v Českých zemích Antonín Koniáš?
2) Jak se jmenuje encyklopedie, kterou na konci 19. století začal vydávat významný český nakladatel?

Odpovědi posílejte do 10. prosince 2001 na adresu: Český rozhlas 3 - Vltava - EVROPA 2003 - Vinohradská 12 - Praha 2, nebo elektronickou poštou na adresu: mane@cro.cz. Autory tří nejzajímavějších odpovědí jistě potěší některá z předvánočních novinek pražského nakladatelství Libri, která poputuje na jejich adresu.

JAN TŮMA