číslo 47/2001
vychází 12. listopadu

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Frekvence

Téma cestování časem je staré snad jako samotný žánr sci-fi. Talentovaný australský režisér Gregory Hoblit si je také střihl. Jak to dopadlo, se můžeme přesvědčit v americkém filmu Frekvence, který nabízí na kazetách společnost Magic Box.

Ve sci-fi filmech se může odehrát leccos. Například si naladíte radiopřijímač na stanici minulost. Nastane podivný atmosférický jev a vy máte mimořádnou příležitost spojit se přes vysílačku s mrtvými lidmi, a tak možná i změnit běh věcí. Kdo z nás nebojoval někdy s myšlenkou, jak vrátit to, co se už stalo, a "odžít" určitý okamžik jinak? Hlavní hrdina Hoblitova snímku se dostane díky podivnému zpětnému chodu času do situace, kdy má možnost zvrátit osud svého otce, hasiče, a zachránit jej před smrtí při požáru. Jenže pošetilá domněnka, že má člověk právě teď všechno - i čas a náhodu - ve svých rukou, se může nečekaným vývojem okolností změnit jen v marné volání. Ba dokonce ohrozit jeho vlastní život.

Frekvence není typickým akčně-fantastickým filmem, při kterém divák trne napětím a žasne nad vizuálními efekty. Je to zajímavě napsané komorní sci-fi drama, v němž nejde jen o obrazovou stránku a povrchní příběh udatného hrdiny. Jde v něm o originální pohled na téma stroj času a na to, jaké etické otázky podobné fantaskní představy vyvolávají. Na to, zda mohou lidé manipulovat s veličinou, která je jednou daná a kterou by měli spíše respektovat nežli se pokoušet ji měnit. Zda bychom se místo podobných úskoků vůči přírodě a vesmíru neměli raději naučit přijímat s pokorou stav věcí, jež nám není dáno ovlivnit. Gregory Hoblit se navíc dokázal podívat na tyto diskutabilní momenty opravdu nevšedním způsobem - spojil prvky thrilleru a sci-fi s příjemným humorem. Takže kromě vážných okamžiků nabízí film i milou, nadsazenou zábavu. Herecky pak zaujme především Dennis Quaid jako hrdinův otec.

(ska)