číslo 47/2001
vychází 12. listopadu

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Vzduch je čerstvý i po dvaceti letech

Nad velkoryse vyvedeným dvojcédéčkem Čerstvý vzduch, shrnujícím ve dvaačtyřiceti (!) skladbách krátkou, leč pro český folk velepodstatnou historii karlovarské skupiny Čp. 8, asi leckterého s důležitými fakty neobeznámeného posluchače napadne, zda má smysl připomínat si po bezmála dvaceti letech písničky skupiny, které osud dopřál jen pět let existence a dnes si na ni vzpomenou jen pamětníci portovních pódií? Odpověď na takovou otázku zní: jistěže. A důvodů je hned několik.

Tak předně, skupině Čp. 8, pojmenované podle popisného čísla domu, v němž tři členové kapely svého času bydleli, nevyšel kromě dvou singlů a deset let starého a dnes již nesehnatelného vzpomínkového elpíčka žádný reprezentativní zvukový nosič. Jistě, to by se ale dalo napsat o dlouhé řadě jiných souborů. Přejděme tedy k argumentaci pádnější. Zpěvák a výhradní skladatel a textař Čp. 8 Jaroslav Ježek byl obdařen takovou dávkou talentu, s jakou se lze dodnes na české písničkářské scéně setkat jen výjimečně. To se zpochybnit nedá a každý, kdo má uši a duši v pořádku, to musí uznat.

Jaroslav JežekKapela Čp. 8 vznikla v roce 1981 a vedle lídra Jaroslava Ježka v ní hráli ještě Jiří Černík, Jan Richter a Ježkův bratr Miroslav. Ryze folkařské období skupiny ukončil příchod Petra Linharta (dnes vůdčí duch Majerových brzdových tabulek) a Jiřího Šantrocha, s nimiž se proměnil zvuk a rozšířil styl kapely - Ježek ji tehdy oškatulkoval slůvky "fresh air" (odtud i název nynějšího dvojalba). Skupina v té době zažívala své nejšťastnější chvilky - koncertovala, natáčela, sklízela pochvalné kritiky. Jenže koncem roku 1985 už Jaroslav Ježek nedokázal čelit nástrahám dlouhodobé nemoci a dva měsíce po svých osmadvacátých narozeninách zemřel. Skupina na naléhání agentury pokračovala v koncertní činnosti s novým zpěvákem Danem Kohoutem, ale v roce 1987 byly její dny definitivně sečteny.

Po Čp. 8 však nezůstaly jenom vzpomínky, ale i řada koncertních snímků. Naštěstí! Vydavatelství Indies tak mohlo splatit dluh písničkáři, jehož tvorba se svou tíživou naléhavostí i nevšední poetikou blíží třeba i Krylovým skladbám. Nahrávky vystoupení Čp. 8 v Brně, Karlových Varech, Lokti i jinde jsou navíc doplněny o buklet s texty všech písní i o knížečku, kterou o Ježkovi napsala Petra Severinová.

MILAN ŠEFL

(Čp. 8: Čerstvý vzduch. 2CD, 75 a 64 minut. Vyd. Indies Records)

Skladby Jaroslava Ježka (na snímku) a jeho skupiny Čp. 8 si můžete poslechnout v pondělí 19. listopadu po 21. hodině na ČRo 2 - Praha