číslo 46/2001
vychází 5. listopadu

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Hannibal

Poměrně brzo po premiéře v kinech přichází pokračování o ďábelském doktoru Lecterovi - Hannibal - do videopůjčoven (distribuuje Bonton Home Entertainment).

První film Mlčení jehňátek z tvůrčí dílny Jonathana Demmea vzbudil zasloužený obdiv a také patřičné emoce. Tak silná byla jeho dramatická, vypjatá atmosféra a psychologický účinek. Doktor Hannibal Lecter, rafinovaný psychiatr a vyšinutý člověk s vražednými sklony, se stal noční můrou řady diváků na dlouhou dobu. Jeho děsivá popularita i kasovní úspěch filmu se staly důvodem k sepsání pokračování. Režie Hannibala se ovšem tentokrát ujal Ridley Scott.

Obávaný vrah s mimořádně vysokým inteligenčním kvocientem uprchne z vězení a dostane se do Florencie. Stejně jako předtím se těší značnému apetýtu nad lidským masem. Dovedně ukrývá svou skutečnou tvář a "gurmánské zájmy" za maskou znalce umění a vybírá si neomylně své oběti. Existují však lidé, kteří na něj nemohou zapomenout - zvláštní agentka Clarice (jejíž představitelku z prvního filmu Jodie Fosterovou vystřídala Julianne Mooreová) a Mason, někdejší Hannibalova oběť nacházející smysl života už jen v plánu na pomstu.

Thrilleru v podání úspěšného autora Vetřelce či Blade Runnera nechybí napětí a extatické momenty, včetně dobře známých hrůzyplných menu. Přesto však nedostihuje křehké psychologické atmosféry Mlčení jehňátek, zato se uchyluje poněkud prvoplánově k více šokujícím nápadům. Příjemně mrazivý pocit nad Mlčením, blížící se zážitkům z Hitchcockových filmů, se tak místy vytrácí v samoúčelně děsících obrazech. A to navzdory působivé kameře Johna Mathiesona i dokonalé kreaci Anthony Hopkinse, jenž se do kůže svého Lectera vpravil i podruhé bez zjevných potíží.

(ska)