číslo 44/2001
vychází 22. října

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Billy Elliot

Sociálně laděných snímků, které nedeptají, nýbrž mají svůj osobitý šarm, není zase tak mnoho. Britský film Billy Elliot ovšem mezi ně jednoznačně patří. To dokázal už v kinech. Kdo jej minul, má nyní příležitost se o tom přesvědčit na kazetách společnosti Bonton Home Entertainment.

Zaprášená hornická díra a nekonečné bouře místních horníků - to je prostředí, do kterého se hlavní hrdina snímku Billy narodil. Jenže na rozdíl od svého bratra a otce, kteří se realizovali v pořádání pracovních stávek, se Billy od začátku zajímal o úplně jiné věci. Těšila ho krása a pohyb, setkání se zajímavými lidmi a touha něco dokázat. A protože jej příroda obdařila tanečním talentem, chyběl už jen krok k nasměrování životní kariéry. I přes nedůvěru a částečný posměch svého okolí se propracoval k tanečním figurám, o kterých se jeho matce po synkově narození ani nesnilo. Tanec mu dovolil zapomenout na bídu kolem sebe, ve světě hudby a ladných kroků na ni nezbylo místo. Pak už následovala jen cesta vzhůru. Od místní učitelky baletu až na Olymp ve městě.

Billy Elliot je sice sociálně motivovaný film, který si všímá typických anglických hornických problémů, nicméně nijak své pochmurné notě nepropadá. Naopak. Podobně jako zatočili tvůrci filmu Do naha s palčivým problémem britské nezaměstnanosti, vydal se i režisér Elliota Stephen Daldry šťastnou cestou suchého humoru a odlehčení. Díky vydařenému spojení prvků sociálních, komediálních a tanečních natočil trochu tesknou, ale přesto pozitivní podívanou dokládající, že příběhy z prostředí chudoby ještě nutně nemusí být nudné a uslzené. Naopak, potvrzují, že často lze o vážných věcech vyprávět s nadhledem a že je tento tvůrčí přístup divácky mnohem vděčnější a působivější. Velký podíl na tom má hlavní herecký představitel Billyho Gary Lewis a samozřejmě svižná, obrazově atraktivní stavba vyprávění.

(ska)