číslo 43/2001
vychází 15. října

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 27. 10. 2001 Český rozhlas 2 - PRAHA - 8.04 hodin

Pilulky, kapky, jedy

Protože zájem o léky a jejich možné jedovaté účinky u nás během okurkové sezony letošního léta silně vzrostl, hlavně vlivem mediálního rozruchu kolem jednoho léku na snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi, nahlížíme v Meteoru do zajímavé knihy, která brzy vyjde. Autory jsou Trevor Stone a Gail Darlington a její titul zní: Pilulky, kapky, jedy. Jak léky působí.

Ukazuje se, konstatuje prof. MUDr. Vratislav Schreiber, že prakticky všechny léky kromě svého blahodárného působení při léčení nemocí mohou mít nežádoucí i nebezpečné vedlejší účinky, ale že se jim dá předcházet. Zejména po katastrofě s thalidomidem byl farmaceutický průmysl zákony donucen zavést přísná kontrolní opatření. Za prvé se nový lék dnes vybírá ze stovek možných chemických sloučenin. Za druhé musí jeho účinnost a současně neškodnost být prokázána v řadě předklinických studií na zvířatech, pak v tzv. první fázi klinického zkoušení na nemocných lidech - tu se podává jen desítkám nemocných a bedlivě se střeží možnost vedlejších účinků. Když vše jde dobře, přejde se na druhou fázi klinického zkoušení na stovkách nemocných a teprve pak je lék povolen. Zkouší se pak v řadě vybraných center na tisících nemocných a bedlivě se monitorují možné vedlejší účinky.

Zavedení nového léčiva stojí kolem deseti milionů dolarů, a tak vskutku není divu, že jsou léky - zejména nově zaváděné na trh - velice drahé. I pak se může stát, že něco sítem proklouzne, což byl případ cerivastinu, kde se ukázala jedovatá kombinace s jiným jinak neškodným lékem. Nebo se lék zkouší na riziko poškozování plodu u těhotných na devíti různých živočiších a nic nedělá, až u člověka dojde ke katastrofě. To byl právě případ thalidomidu.

(bi)