číslo 43/2001
vychází 15. října

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Luboš Pospíšil hraje hazard

Alespoň podle názvu nového cédéčka, které se jmenuje Hazardní slavnost. Pustit si je však rozhodně hazardem není: najdeme na něm tradičně kvalitní muziku autora, který už toho na poli české populární hudby hodně dokázal. V C & K Vocalu patřil Luboš Pospíšil k nejoblíbenějším členům, obzvláště u ženské části publika. "To člověk nemůže příliš ovlivnit, prostě se ocitne v nějaké situaci, která to zavinila," říká k tomu. Míval s tím ovšem i problémy - dvakrát se rozvedl. V současné době je ženatý potřetí, sice krátce, ale po šestileté známosti. Z každého předešlého manželství má po jednom dítěti, další vyženil v tom současném, prý skvělou holku. Hudbě se ale jeho děti nevěnují.

Jak to tak bývá, po nějakém čase se hudební představy Luboše Pospíšila začaly s představami jeho kolegů z C & K Vocalu rozcházet. Pospíšil byl individualista, který chápal muziku trošku jinak. Písničky pánů Cerhy a Kantora samozřejmě zpíval, ale začal si psát i své vlastní. Ovšem mimo rámec kapely. Nastalo období skupiny 5P a seznámení s básníkem Pavlem Šrutem. "Není pravda, že nás seznámil Jiří Černý, jak se říká. Pavla Šruta jsem si našel sám, přes jeho překladatelskou činnost, Černý mi pouze dal jeho telefon," vzpomíná Pospíšil. S Pavlem Šrutem spolupracuje dodnes. Na nové Pospíšilově desce napsal Šrut texty k osmi písním ze třinácti.

Když už jsme u nové desky, nutno podotknout, že člověk se u ní opravdu nenudí. Je svěží, nápaditá, s osobitými aranžemi i zpěvem. O hudbu se Pospíšil podělil s Bohumilem Zatloukalem. Na obalu je Luboš Pospíšil za jakýmsi rozbitým sklem. "Slyšel jsem, že po mně někdo hodil kamenem, a bylo to těsně vedle," odpovídá Luboš Pospíšil na otázku, má-li fotografie na obalu něco symbolizovat. "Je to Hazard a k tomu patří i rozbité sklo," dodává. Ve skutečnosti však po něm kameny nikdo nehází. A podle jeho slov ani nic jiného. Je to dobře. Luboše Pospíšila tak můžeme slyšet na koncertech po republice, i když s kolegy těžko hledají společné volné termíny. "Hraji s muzikanty, kteří jsou vázáni i v jiných kapelách, tak je to opravdu složité," říká. Na otázku, kde hraje nejraději, Luboš Pospíšil odpovídá: "Asi v Balbínově poetické hospůdce v Praze. To je místo, kde jsme doma." Ostatně název tomuto příjemnému podniku nedaleko budovy Českého rozhlasu sám vymyslel.

TOMÁŠ PILÁT

(Luboš Pospíšil: Hazardní slavnost. CD, 52 minut. Vyd. Venkow Records/Universal Music 2001)

Starší i nové skladby Luboše Pospíšila si můžete poslechnout v pondělí 22. října po 21. hodině na ČRo 2 - Praha