číslo 42/2001
vychází 8. října

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 17. 10. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 17.00 hodin

Evropa 2003 - Forum - 365 dní

Zjednodušeně by se dalo říci, že od čtvrtého kroku naděje uplynulo 365 dní. Tedy od setkání významných osobností kultury, vědy, duchovního života, představitelů rozličných náboženských proudů, ale také diplomatů a politiků, kteří se v říjnu loňského roku sešli na Pražském hradě na kongresu, který už čtyři roky nese název Forum. I letos se setkání koná. I letos je na něm reprezentativní zastoupení lidí, kterým osud planety není lhostejný. A přece události těch 365 dní nabídly světu mnoho vážných podnětů k zamyšlení. Přes všechny signály, že zmenšující se svět je velmi Evropakontroverzní, že jednotlivé kultury, jednotlivá společenství se sobě vzdalují, že narůstá napětí sociální i etnické, tedy navzdory tomu všemu svět pohlížel vstříc třetímu tisíciletí s nadějí.

Ukázalo se, že ani historická paměť lidstva, ani jeho technologická vybavenost nedokáže zabránit eskalaci zabíjení v Izraeli a Palestině, v Irsku, v Baskicku, v Čečensku, na Balkáně, v Africe, v Afghánistánu. Ukázalo se, že ani v době komunikační revoluce nebudou v řešení konfliktů dominovat dialogy, ale velice omezené partikulární zájmy nadnárodních skupin, samozřejmě zbraně a koneckonců i bezostyšný teror. Poslední události v USA tuto - stále výrazněji se prosazující - realitu dovršily dalším poznáním.

Posluchačská soutěž pokračuje soutěžními otázkami říjnového kola:

1) Kdy se objevuje v písemných materiálech první zmínka o Berlíně?
2) Jaká románská kulturní památka je spojena s obcí Přední Kopanina?

Z došlých správných odpovědí budou vybrány tři nejlepší a na adresu pisatelů poputuje některá z novinek nakladatelství LIBRI.

JAN TŮMA