číslo 41/2001
vychází 1. října

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Dinosaurus

Oblíbeného tématu pravěkého světa a dinosaurů se před pár lety chopil sehraný tým studia Walt Disney a natočil úspěšný snímek nazvaný prostě Dinosaurus. Na kazetách jej nyní nabízí Warner Home Video.

Svět pravěkých ještěrů přibližují autoři na příběhu dinosaura, který se vylíhne trochu jiným rodičům než je obvykle běžné. Poté, co jeho vajíčko zanese pterodaktyl na ostrov daleko od rodného hnízda, ujmou se mláděte pojmenovaného Aladar lemuři. Prožívá se svými "adoptivními" rodiči a dalšími přáteli šťastné chvíle v pralese i na vysokém skalnatém pobřeží. Pak ale do jejich života zasáhne pád meteoritů, jež zahubí většinu zvířeny i vegetace, a Aladar je přinucen spolu s početnou karavanou dalších dinosaurů hledat nový domov.

Typicky rodinný film, který díky milému humoru mohou sledovat i rodiče, má své plus především v obrazovém ztvárnění. Duo režisérů Eric Leighton a Ralph Zondag si dali záležet na trikových efektech, a tak nám ve výsledku kombinace počítačové práce i nádherných přírodních exteriérů nabízejí úchvatné pohledy. Za pozornost stojí hned úvodní putování dinosauřího vajíčka, o které svedou bitku ještěři na souši, poté se vodním korytem dostane do moře a jedinečný záběr se naskytne divákům při "únosu" vajíčka pterodaktylem, kdy kamera sleduje cestu z pohledu letícího ještěra - přes strmý vodopád, hluboké zelené údolí a nad mořským příbojem. Příběh možná v závěru trošku pokulhává ve svižnosti vyprávění. Nic to ovšem nemění na tom, že tvůrci odvedli vynikající vizuální práci, jejíž výsledek přitahuje především dětské publikum a atraktivní formou mu přibližuje užitečné vědomosti. Ty si dnes už každé dítě přece jen v knížce nevyhledá.

(ska)