číslo 39/2001
vychází 17. září

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Literární salon

Český rozhlas - 2 Praha 29. září, 21.00 hodin

Brněnský nakladatel Martin Pluháček, píšící pod básnickým pseudonymem ReinerPřijměte, milí posluchači, pozvání do našeho rozhlasového "literárního salonu"! V jedné útulné pražské kavárně se se svými příznivci sešli Ivan Wernisch, Petr Odillo Stradický ze Strdic a tradičně Martin Pluháček. Ten navodil téma literární mystifikace údajně autentickou korespondencí hosta s personálem hotelu, zveřejněnou v anglickém deníku Sunday Times:

"Vážená slečno pokojská, prosím, nenechávejte v mé koupelně žádná hotelová mýdla. Přivezl jsem si své vlastní toaletní mýdlo zn. Dial. Odneste prosím těch šest nepoužitých mýdel z poličky pod lékarničkou a také ta tři mýdla ze sprchového koutu. Překážejí mi. Děkuji.
S. Berman

Vážený pokoji 635,
nejsem Vaše pravidelná pokojská. Vaše pokojská má dnes volno a bude zpátky ve čtvrtek. Odnesla jsem 3 hotelová mýdla ze sprchového koutu, jak jste požadoval. Těch šest mýdel jsem odnesla z poličky, aby Vám nepřekážela. Dala jsem je na krabici s papírovými kapesníčky, pro případ, že byste změnil názor. Přidala jsem pouze 3 nová mýdla, protože mám instrukce od vedení nechávat na každém pokoji 3 mýdla denně. Doufám, že nyní je vše v pořádku.
Kathy, pokojská

Vážená slečno pokojská - doufám, že jste moje pravidelná pokojská. Zřejmě Vám Kathy neřekla o mém upozornění ohledně hotelových mýdel. Když jsem se včera večer vrátil do svého pokoje, zjistil jsem, že jste přidala 3 malá mýdla Camay na poličku pod lékárničkou. Budu zde v hotelu bydlet 14 dní a přivezl jsem si své vlastní toaletní mýdlo zn. Dial. Nebudu tedy potřebovat těch 6 malých mýdel na poličce. Překážejí mi, když se holím, čistím si zuby atd. Odneste je, prosím.
S. Berman

Pokračování této hotelové korespondence bude v pořadu doplněno dalšími příběhy plnými mystifikací.

(hnd)