číslo 39/2001
vychází 17. září

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Petr Vacek, hudební redaktor ČRo Plzeň

Vaše cesta k mikrofonu?
Přijde-li lákavá nabídka, nedá se prostě odolat. Bylo to v roce 1992, přišla od ČRo Plzeň a já jsem začal tušit, že literatura, historie a filozofie bude muset ustoupit mému dalšímu velkému koníčku - totiž hudbě. Přes přípravu muziky do proudových pořadů jsem se postupně dostal k vytváření vlastních pořadů o současné hudbě. Dodnes se na našich vlnách můžete setkat s cyklem Rock Time, v němž společně s kolegy představujeme aktuální trendy hudby, nevyhýbáme se zajímavým nahrávkám staršího data a mapujeme i regionální tvorbu. Vedle toho se podílím na moderování dopoledního Rozhlasového koktejlu a celodenní víkendové Panoramy. A samozřejmě - programování hudby a péče o zvukovou grafiku stanice...

Vaše rozhlasová "nej"?
Asi to nemá příliš společného s bezprostřední prací u mikrofonu, mám ale pocit, že hudební vysílání, za něž v ČRo Plzeň zodpovídám, dostalo systém a řád - oprostil jsem se od subjektivismu a snažím se vidět (a slyšet) hudbu v rádiu v širších sociologických souvislostech. Zda se to daří, na to musí odpovědět posluchač.

Co vás drží nad vodou?
Nic není jako dřív, nic není, jako bejvávalo - zpívají v jedné své písničce populární Chinaski. Neustálá změna, zavádění nových technologií do vysílání, setkání se zajímavými lidmi - to je moje aktuální pracovní náplň. Když je potřeba, nelituji času a obětuji práci hodně. Jsem si vědom, že bez podpory rodiny by to všechno bylo o hodně těžší - takže manželce a dětem patří asi ten největší dík. A relaxace? Určitě moře v létě, hory v zimě a potom - možná trochu paradoxně - lopata, krumpáč a zednické náčiní.

(reé)