číslo 38/2001
vychází 10. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Beavis a Butt-Head dobývají Ameriku

Kdo si občas dopřává pohodlí u televizní stanice MTV, ten určitě zná kreslené hrdiny - telemaniaky Beavise a Butt-Heada ze seriálku doprovázejícího hudební klipy. Režisér Mike Judge o nich natočil celovečerní film a společnost Hollywood Classic Entertainment jej nyní nabízí na videotrhu.

Černoši, vnadné plavovlásky, podezřelí moralisté a nejrůznější hvězdičky všech možných oborů se promenují v animované podobě kanálem MTV. Vpodstatě již od počátku se MTV stavělo vlídně a otevřeně k jakýmkoli kresleným atrakcím a logům. Nebylo tedy nijak divné, když se po čase kromě běžných bláznivých vstupů do proudu písní objevily i samostatné seriálky zaplněné postavičkami z různých prostředí. Pravda, ne všechny jejich činy a způsob vyjadřování člověk beze zbytku přijme. Kromě neškodných cácorek v mini a rapujících rošťáků se tu poflakují i nechutní rváči vylezlí snad z nejspodnějších pater městských kanálů, kteří se neštítí žádné brutality a oplzlosti.

Nicméně filmeček o dvou nepříliš gramotných páscích je roztomilou jednoduchou úvahou nad duševními hranicemi televizních šílenců. Pojednává formou jakési oblíbené roadmovie o tom, co se může všechno přihodit, když fanouškům obrazovky kdosi sebere televizi. Včetně abstinenčních příznaků a neuvěřitelného slovníku, respektive oholené schopnosti vyjadřování. Úskalím pro překladatele tu asi byla celá řada slovních hříček vztahujících se nejen k americkému způsobu života, ale i jeho známým postavám. Dabing navíc nedal divákům možnost dopřát si půvabné dialogy v originálu, které spolu vedou dnes již rozvedení Bruce Willis a Demi Mooreová. Beavis a Bett-Head nejspíš nebudou gustem pro každého, ale řekněme, že mladší rozjásané publikum hovící South Parku nebo klipových seriálům si přijde na své.

(ska)