číslo 38/2001
vychází 10. září

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Na shledanou v Semaforu

Český rozhlas 2 - Praha, 23. září 11.04 hodin

Tak se jmenuje osmidílný cyklus zábavných pořadů, který vás zve do pražského populárního divadla. Ne do legendárního Semaforu z časů Zuzan, Jonášů, Kytice či Fausta, ale do Semaforu v médiích takřka neznámého. I v posledním desetiletí však v Semaforu vznikaly zajímavé hry, písničky, komediální dialogy a skeče, z nichž většina dosud zůstává ukryta v archivu divadla. A náš cyklus chce představit rozhlasovým posluchačům ty nejlepší z nich. V prvním pokračování (které ČRo 2 - Praha vysílá v neděli 23. září od 11.04) vám nabídneme průřez aktuální revuí Jiřího Suchého "Hej rup", v níž duo Jonáš a Melicharová zakládají politickou stranu, Vladimír Hrabánek a Eugen Jegorov se prezentují jako podnikatelé a staré známé melodie Jaroslava Ježka oživují nové texty Jiřího Suchého. V původním komentáři, který napsal a namluvil Jiří Suchý, se pak dozvíme leccos zajímavého ze zákulisí tehdejší doby - počátku 90. let.

V následujících dílech cyklu Na shledanou v Semaforu vás čekají komentované záznamy z muzikálů a hudebních komedií Nižni Novgorod, Víkend s Krausovou, Mé srdce je Zimmer Frei a Pré. A prostor dostanou písničky a komické situace z příležitostných revuí, textappealů a pořadů, které se v Semaforu sice hrály na okraj hlavního repertoáru, ale jejichž hodnota přesahuje dobu jejich vzniku.

Naposledy si "Na shledanou v Semaforu" řekneme při procházce muzikálem Utrpení sv. Antonína, který Jiří Suchý napsal na hudbu soudobého avantgardního skladatele Vladimíra Franze. Jeho premiéra je plánována na 9. října 2001, a tak půjde opravdu o "žhavou" semaforskou současnost.

(jko)