číslo 38/2001
vychází 10. září

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Superhnus

Představuju si redaktory deníku Super, připravující pro úterní vydání 21. srpna fotografie Petry Buzkové, jako úchylné šmíráky, pubertálně si prohlížející škvírou plovárenské kabinky nahou paní učitelku. Konečně přestali spekulovat o poprsí české političky, protože jejich paparazzi jim dopřál konec pochybností. Nejenom jim, ale dokonce celému národu. Podle mediální ředitelky plátku, paní Klapalové, zajímá nahá politička celý český národ a pravděpodobně více než nudná politika. Ve výroční den brutální okupace Československa se zabývá bulvární deník Kájínkem, požárem, povodní, třemi sadistickými vrahy, Kámasútrou, vítězstvím Sparty a poprsím veřejně činné ženy. Na protější straně otiskla novinářská superspodina výsledky výzkumu veřejného mínění s titulkem MORÁLKA SE TÉMĚŘ NEZLEPŠILA.

Morální bídu supristů podtrhuje invenční vtip na poslední straně superbulváru - fotografie nahé mužské prdele, věnovaná političce na revanš. Tvůrce pokrytecky nasládlého textu nám sděluje: Statisíce českých mužů toužily spatřit nádheru, kterou politička skrývá. Představuju si statisíce českých žen, které touží spatřit, jakou nádheru skrývá vrcholný politik XY ve svých gatích. Je téměř jisté, že takovou podívanou nám, ženám, superšmíráci nedopřejou. Odhaduju, že frajeři ze Superu jsou muži, a budou tím pádem loajální se slabším silnějším pohlavím. Proč nezneuctít ženu, která se cpe do politiky? Ženy (lhostejno, zda pornografická modelka či politička) jsou pro bulvár vhodné akorát k lechtivým fotografiím. Právě tak jako k sexistickým reklamám, které, počítám, vymýšlejí zase muži.

Skandální zveřejnění ulovených záběrů Petry Buzkové mě pobuřuje jako dokumentaristku i jako ženu. Teleobjektiv je skrytá kamera a ta je pro slušného novináře, slušného dokumentaristu a slušného člověka nepřípustná. Neexistuje-li v českých zemích zákon na ochranu osobnosti, musí existovat etika novináře, jinak propadneme mravnímu relativismu a náš život se stane nesnesitelným. Protestuju proti zneuctívání ženy v médiích, proti sexismu - diskriminaci podle pohlaví. Začněme se hlasitě bránit ústrkům, úsměškům, podceňování, blbým vtipům a zahánění z veřejného prostoru tam, kam jsme od věků patřily - do kuchyně a do postele. Vyzývám české ženy včetně političek - začněme se bránit mediálnímu pohlavnímu zneužívání.

OLGA SOMMEROVÁ